Sociální sítě
Nahoru

Už 120 nemocnic využívá digitalizaci zdravotnických snímků

Už více než 120 zdravotnických zařízení po celé ČR využívá software nazvaný MARIE PACS pro digitální ukládání, správu a distribuci zdravotnických snímků od české firmy OR-CZ. Systém umožňuje zpracovat obrazovou dokumentaci prostřednictvím umělé inteligence (AI), která pomáhají s vyhodnocováním a zefektivněním práce při diagnostice.

Od vzniku divize Medical Solutions, která dodává řešení MARIE PACS, uplynulo letos 20 let. MARIE PACS, tedy Picture Archiving and Communication Systém, byla poprvé úspěšně nasazena v roce 2004 v Břeclavské nemocnici, kde se o rok později stala IT projektem roku.

Michal Mačát

Následovaly nemocnice Tábor a Havlíčkův Brod. Primární využití je pro uchovávání, diagnostiku a distribuci radiologických snímků, ale jeho možnosti jsou mnohem širší. Moderní radiologické přístroje, tzv. modality, spolu s diagnostickým prohlížečem, PACS a lékařem společně tvoří ekosystém, který každý den umožňuje zachraňovat lidské životy.

Podle Michala Mačáta, ředitele zdravotnické divize tuzemské firmy OR-CZ, nemocnice a další zařízení v současnosti digitalizují více než kdy v minulosti. „Není to tak dávno, co nám všude říkali, že naše systémy nepotřebují. Nyní je využívá 120 tuzemských nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, čímž jsme obsadili asi dvě třetiny trhu digitalizace radiologických provozů,“ říká Mačát.

Již více než stovka zdravotnických zařízení napříč Českem i Slovenskem je také připojena do nové výměnné sítě mDEX od OR-CZ. Medical Data EXchange je bezpečná služba pro sdílení zdravotnické dokumentace mezi subjekty poskytující zdravotní péči. mDEX splňuje veškeré požadavky na kyberbezpečnost a umožňuje sdílení libovolného typu zdravotnické dokumentace, kromě obrazové dokumentace pacienta i popis vyšetření.

Společnost OR-CZ, jejíž součástí je divize Medical Solutions, vznikla před 30 lety. Zabývá se mimo jiné vývojem produktů podporujících elektronizaci českého zdravotnictví a rozvoj telemedicíny.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.