Svátek sv. Martina je milovníky dobrého jídla napjatě očekávanou událostí. Legend o tom, proč 11. listopadu míří na slavnostní tabuli právě husí pečínka, se traduje hned několik. Ať už husy dostalo na pekáč jejich příliš hlasité kejhání během kázání svatého Martina, nebo úplně jiné, racionálnější důvody, jisté je, že tahle tradice má stále bezpočet příznivců. V oblíbené restauraci Červený jelen v centru Prahy i letos tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera připravil tradiční svatomartinské menu s moderním nádechem.
„Menu na svatomartinské hody se zkrátka neobejde bez takové klasiky, jakou je tradiční kaldoun nebo v celku pečená husa. K těmto pokrmům jsme letos přidali jemnou paštiku s arónií a rakytníkem, konfitované husí stehno nebo moderně pojaté buchtičky s povidly na husím sádle s rumovou omáčkou,“ upřesňuje šéfkuchař Marek Fichtner.
Svatomartinské hody v restauraci Červený jelen vypuknou 10. 11. a potrvají do vyprodání zásob. A jaké delikatesy se budou podávat?
Kaldoun s nudlemi, drúbky, zeleninou a pivním rohlíkem • Husí paštika s arónií, rakytníkem, portským vínem a semínkovými krekry • Celá pečená husa cca 3 kg (pro 4-5 osob) s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle – tento chod pouze na předobjednávku • Konfitované husí stehno 400 g, s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle • Buchtičky s husím sádlem a povidly s rumovou omáčkou.