Sociální sítě
Nahoru

Harmonický domov s minimalistickými řešeními

Začátek roku je ideální období, k tomu udělat pár drobných změn ve svém interiéru a osvěžit tak ducha vašeho domova. Načerpejte inspiraci a podívejte se na funkční řešení podle principů minimalismu, zkrátka někdy méně znamená více. Přesvědčit vás mohou čtyři ukázky šikovných řešení, se kterými přichází italský výrobce designového nábytku s bohatou historií a zkušenostmi.

Minimalismus, designový koncept, styl, ale i filosofie. Vychází z potřeby jednoduchosti a efektivity. Vytváří místo pro klidnou mysl a rovnováhu v životě. Neuspořádané šuplíky a rozházené papíry po domě se mohou jevit jako neškodné, ale studie z Princetonské univerzity ukazuje, že neorganizovanost a nepořádek vyčerpávají kognitivní zdroje a snižují schopnost soustředění.

Další výhodou minimalistického smýšlení je udržitelnost. Jak už bylo zmíněno na začátku, méně znamená více. V životě se tak stačí obklopit méně, ale za to kvalitními řešeními, které vám mohou sloužit věčně. ‚‚Společnost LAGO si vždy vybírá pro své výrobní procesy vysoce kvalitní materiály, které nemají dopad na životní prostředí a snižují množství produkovaného odpadu. Používá barvy na vodní bázi bez obsahu rozpouštědel, které zabraňují emisím toxických těkavých organických látek do životního prostředí, a desky, které splňují nejpřísnější předpisy z hlediska obsahu formaldehydu, aby byla zajištěna lepší kvalita ovzduší a zdravější interiéry,‘‘ doplňuje Managing director české pobočky LAGO Antonín Arnold.

Zbavte se vizuálního hluku

Je dokázáno, že vizuální rozptýlení z nepořádku zvyšuje kognitivní přetížení a může tak snížit naši pracovní paměť. V roce 2011 neurologové pomocí fMRI (funkční magnetické rezonance) a dalších fyziologických měření zjistili, že odstranění nepořádku z domácího a pracovního prostředí vede k lepší schopnosti soustředit se a zpracovávat informace a ke zvýšení produktivity. Funguje pár základních pravidel, které vám usnadní vizuálně udržet interiér otevřený a čistý. Dostatek přirozeného světla, stěny a podlaha jako největší plochy v neutrálních a světlých odstínech. Docílíte tak vzdušného a otevřeného prostoru. Velkoformátové podlahy ho navíc opticky zvětší. Nejčastěji se v tomto duchu používá velkoformátové dlažba, dřevěná podlaha ve v dlouhých a širokých prknech a nebo betonové či mikrocementové stěrky.

Přehledný domov

Organizovaná domácnost vám každý den ušetří počet rozhodnutí, které byste v rámci chaosu jinak museli udělat. Ráno dělá den, a když se zrovna připravujete do práce, všechno se může zkomplikovat ve chvíli, kdy se postavíte před svůj šatník. Taková nepatrná věc, ale správně zorganizovaný šatník s dostatkem prostoru pro boty, oblečení i doplňky by vám pomohl usnadnit rozhodnutí a snížit po ránu hladinu stresu.

Mnohem více prostoru a lepší organizace nabízí walk-in šatny oproti tradičním skříním. Patří mezi hlavní trendy roku 2023. Architekta české pobočky LAGO ing. Vendula Gazo Jelínková uvádí, proč: ‚‚Moderní otevřené řešení, které se čím dál častěji objevuje v dnešních interiérech. Šatní skříň alias walk-in šatna Vista nabízí uspořádání každodenního prostoru v butikovém stylu. Konstrukci nahradily pevné tyče, dřevěné nebo skleněné police a zásuvky, které se „bez tíže“ vznášejí v neomezeném prostoru. Absence dveří umožňuje okamžitý přehled o tom, co v šatníku máte. Každý prvek je výškově nastavitelný pro naprostou svobodu kompozice a funkce.‘‘

Multifunkční řešení

Minimalistický interiér je zejména funkční, a tak nábytek s dekoracemi mají někdy i více účelů, a jsou na první pohled esteticky příjemné. Jeden kus nábytku najde více využití. Zářným příkladem je lavice Softbench, která na první pohled působí tvrdým a nepohodlným dojmem. Deska ze dřeva a pěny tvoří na povrchu mozaiku, která ožije ve chvíli, kdy se na ni posadíte, přizpůsobí se hmotnosti těla a dřevo pod postavou změkne. Lavice je snadno přenosná a dá se využít také jako odkládací stolek.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.