Sociální sítě
Nahoru

V Belgii vyrostl nový les. Zasadili ho zaměstnanci Toyoty.

Díky 600 stromům a keřům, které zasadili zaměstnanci belgického závodu Toyota Parts Centre Europe, vyrostl v tamním městě Diest úplně nový les. Jde o další z mnoha aktivit v rámci environmentálního závazku společnosti Toyota, podle něhož chce automobilka do roku 2050 dosáhnout nulových emisí. Šetrněji už Toyota vyrábí také v českém Kolíně, její pražská centrála přispívá k souladu s přírodou chovem včel.

Zima je ideálním obdobím pro sázení, a tak zaměstnanci belgického závodu Toyota Parts Centre Europe (TPCE) vyrazili do mrazivého rána a vysadili 600 stromů a keřů. Nové olše, vrby a bezy vytvořily úplně nový les nedaleko města Diest, kde továrna sídlí. Jednotlivé druhy dřevin byly ve spolupráci s tamním odborem životního prostředí vybrány tak, aby maximálně vyhovovaly místní krajině, půdě i podnebí.

V těsné blízkosti přírodní rezervace Webbekoms Broeke tak časem vyroste veřejný les se stezkami a lavičkami, jehož rozloha bude činit zhruba 2,4 kilometrů čtverečních. Už teď je proto jisté, že půjde o žádanou lokalitu pro pěší i cyklistické výlety.

„Naším cílem je přispět ke zlepšení stavu životního prostředí a zároveň dosáhnout toho, aby byl náš provoz úspěšný a trvale udržitelný. Rozhodnutí místního zastupitelstva o vytvoření nové zelené oázy nás tedy oslovilo. Máme velkou radost, že v cestě k souladu s přírodou může naše společnost pokračovat jakožto člen zdejší komunity,“ říká Karel Verpoorten, vedoucí Parts Supply Chain skupiny Toyota Motor Europe.

Právě pod tuto společnost patří i TPCE, která funguje jako základní kámen distribuce dílů v Evropě, přičemž ročně odbaví 60 milionů dílů a příslušenství. Za sebou navíc už jeden lesní projekt má – už v loňském roce pomáhali zaměstnanci společnosti se zalesňováním v oblasti Zavelbos, který dokonce v prosinci získal ocenění za veřejnou zeleň a Vlámská asociace za ozelenění veřejného prostoru ho dokonce označila za inspirativní příklad veřejně přístupného projektu zaměřeného na zeleň.

Toyota v roce 2015 schválila závazek Toyota Environmental Challenge 2050, podle něhož chce do roku 2050 celosvětově dosáhnout uhlíkové neutrality, snížit spotřebu vody, intenzivně recyklovat a celkově svým působením být v maximální harmonii s přírodou. Nejde proto o ojedinělý projekt pomáhající rozvoji a obnově přírody.

Iniciativy společnosti Toyota na ochranu biodiverzity v Evropě probíhají například v Polsku, Francii a Velké Británii. Tyto země tak v posledních letech vysázely už desítky tisíc stromů. Ještě dál svoji snahu posunulo sídlo Toyoty v Burgh Heath v britském hrabství Surrey, jehož budovu obklopuje úžasná přírodní oáza, ve které roste 161 druhů rostlin a žije 235 druhů živočichů. Projekt dokonce od organizace Wildlife Trust získal prestižní osvědčení Biodiversity Benchmark.

Na podobnou cestu se vydala i pražská centrála českého zastoupení automobilky Toyota, když v loňském roce v blízkosti svého sídla začala chovat včely. Do včelaření se přitom vrhli ve velkém. Ve dvou včelstvech tu mají v hlavní sezóně až 100 000 včel, které hned v prvním roce přinesly 80 kilogramů medu. „Využili jsme toho, že naše kanceláře na kraji Prahy mají velkou zahradu a pořídili jsme sem včely. Protože bez včel by se příroda tak, jak ji známe, rozpadla. Zmizela by spousta živočišných druhů, včetně lidí,“ říká šéfka komunikace českého zastoupení automobilky Toyota Jitka Jechová.

V Česku se také nachází jeden z osmi evropských závodů Toyoty, a tak se i tady začínají na splnění environmentálního závazku připravovat. Do roku 2030 tu plánují dosáhnout uhlíkové neutrality a jen o 10 let později by měli vytvářet nulové emise CO₂. Hlavní oblastí, na kterou se zaměří, je redukce spotřeby energií, přechod na bezemisní zdroje a zlepšení technologií. „Už od roku 2019 nakupujeme zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Tím jsme snížili uhlíkové emise o více než 60 procent. Zároveň v továrně proběhla výměna světel za úspornější LED nebo instalace start/stop systémů,“ popisuje úspory mluvčí kolínské továrny Tomáš Paroubek.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.