Sociální sítě
Nahoru

Pět mýtů o čištění zubů a dvě nepravdy o výběru zubního kartáčku

Správná péče o chrup a ústní hygiena obecně jsou důležitou součástí každého dne. Bohužel o čištění zubů stále koluje celá řada mýtů a polopravd, kterým není radno věřit. Pojďme se spolu s odbornicí podívat na některé z nich.

Za vznikem některých mýtů souvisejících s péčí o zuby byl kdysi dávno možná dobrý úmysl a snaha poradit či pomoci. Faktem ale je, že pokud bychom následujícím tvrzením věřili, náš chrup a dásně by nám rozhodně nepoděkovaly. Renomovaná dentální hygienistka Jana Prchal Křepelková z Philips Oral HealthCare a ordinace Čisté zoubky nám proto objasnila, jak se věci mají.

Jana Prchal Křepelková

Mýtus 1: Čištění zubů ihned po jídle je nejlepší

Pamatujete si ještě, jak nám naše babičky dávaly sladkosti s tím, že si po jejich snědení máme jít rychle vyčistit zuby, abychom neměli kaz? Mnoho lidí se domnívá, že správná doba pro čištění zubů nastává prakticky ihned po jídle. Mnohem lepší je ale podle Jany Křepelkové počkat minimálně 30 minut, zvláště po konzumaci kyselých potravin a nápojů, které mohou změkčit zubní sklovinu. Příliš brzké čištění by v takovém případě mohlo sklovinu narušit. Pokud přesto chceme mít lepší pocit v ústech, můžeme je vypláchnout obyčejnou nebo ústní vodou.

Mýtus 2: Tvrdší vlákna kartáčku jsou účinnější

Při výběru tvrdosti velmi záleží na druhu kartáčku a stylu čištění každého jedince. Obecně můžeme říct, že jemná nebo středně tvrdá vlákna vyhovují většímu procentu lidí, protože jsou jemnější k dásním. Tvrdé kartáčky nejsou vhodné prakticky pro nikoho, protože jejich používání bývá většinou pocitově nepříjemné, a navíc může zraňovat dásně a ohrozit nejtenčí sklovinu u krčků zubů. Důležitá je pak především správná technika čištění.

Mýtus 3: Čím déle čistíte, tím lépe

Rozhodně není dobré myslet si, že pokud věnujete ráno a večer čištění zubů ne dvě, ale třeba rovnou pět minut, zubní kazy a další problémy se vám vyhnou obloukem. Příliš dlouhé čištění zubů nemusí být nutně efektivnější, rozhodující je totiž technika. U měkkého manuálního kartáčku je potřeba 5–10 minut správnou technikou, naopak se sonickým kartáčkem vám postačí minutky dvě, na mezizubní prostory ale nesmíte zapomínat ani u jednoho.

Mýtus 4: Krvácení dásní při čištění zubů je normální

Nehledět občas na nějaký ten šrám nebo kapičku krve může působit jako určitá vyspělost a ukázka výdrže. Krvácení dásní ale rozhodně není normální! Může být známkou zánětu, paradontitidy, případně za něj může špatná technika čištění nebo nesprávný výběr dentálních pomůcek. „Pokud se při čištění zubů pravidelně setkáváte i s krvácením dásní, určitě doporučuji konzultovat tuto situaci se specialistou a najít pravý důvod,“ říká Jana Křepelková z Philips Oral HealthCare. „Trochu jiná situace je v případě krvácení dásní při čištění mezizubním kartáčkem. Tam je trocha krve často příznakem menšího zánětu a její výskyt by vás neměl odradit. Během pár dní pravidelného čištění se množství krve postupně snižuje a dáseň se uzdraví,“ dodává.

Mýtus 5: Kvalita zubů je dědičná a s tím nic nenadělám

Tento mýtus je pro mnoho lidí spíše tak trochu výmluvou a silně konkuruje babské pověře o tom, jak těhotným ženám bere miminko v břiše vápník ze zubů, které se pak snadněji kazí. Vznik zubního kazu nebo paradontitidy je přitom primárně způsoben špatně odstraněným zubním plakem. Pokud tedy o svůj chrup pečujeme pravidelně a správnou technikou, můžeme těmto zdravotním komplikacím zamezit.

Jak na správný výběr zubního kartáčku

Jak jsme už zmínili u výběru tvrdosti vláken, každému uživateli vyhovuje něco jiného. Výběr nového zubního kartáčku je ale spojen se dvěma velmi úzce propojenými mýty. Najdou se totiž lidé, kteří budou tvrdit, že manuální kartáček je stejně efektivní jako elektrický a že elektrický kartáček může zuby poškodit.

Ani jedna tato informace ale není pravdivá. Při správném používání moderního elektrického kartáčku není třeba se bát poškození zubů nebo dásní, protože kartáčky jsou navrženy tak, aby byly šetrné k celé ústní dutině. Samozřejmě je ale třeba vybírat kvalitní a bezpečné zubní kartáčky, které se přizpůsobí potřebám svého uživatele. Ty opravdu dobré kartáčky vás i upozorní, pokud na zuby příliš tlačíte, čímž chrání vaše dásně.

V porovnání s manuálním kartáčkem nabízí ty elektrické konzistentnější tlak a frekvenci pohybů, což vede k důkladnějšímu čištění. Čím dál více lidí navíc sází na sonickou technologii, která dokáže při čištění zubů zajistit skutečně skvělé výsledky. Sonické kartáčky také disponují speciálními hlavicemi pro specifické problémy nebo možností nastavení intenzity nebo režimu čištění.

Vyrazte na cestu k lepší ústní hygieně

I přesto, že ve společnosti nadále kolují tyto a další mýty, má většina lidí tendenci tvrdit, že si čistí zuby správně a při ústní hygieně dodržuje všechna pravidla a doporučení. Zkušenosti profesionálů jsou bohužel trošku odlišné. „Mnoho lidí nedokáže samo vyhodnotit úroveň a výsledky vlastního snažení při čištění zubů. Řada z nich si také nepřizná, že péče o mezizubní prostory není jen něco navíc, ale že se jedná o plnohodnotnou a především pravidelnou součást péče o náš chrup. V mé ordinaci proto vždy pacientům vše vysvětlím, společně si projdeme, ukážeme a upevníme fakt, že zdravá ústa = zdravé tělo,“ vysvětluje Jana Prchal Křepelková z Philips Oral HealthCare.

TIP: Sonicare 9900 Diamond Clean Prestige – nejchytřejší kartáček na trhu

Kartáček v sobě ukrývá technologii SenseIQ (8 299 Kč), která díky senzorům rozpozná vaše zvyklosti při čištění a dokáže se přizpůsobit vašim potřebám, podobně jako to dělá dentální hygienistka. Jen už odteď budete mít tuhle extra péči každý den ve své koupelně! S tímto kartáčkem odstraníte až 20× více zubního plaku než důkladným čištěním kvalitním manuálním kartáčkem. Neuděláte totiž běžných 300 až 400 stěrů, ale rovnou 62 000. Pokud by vám kartáček přece jen nevyhovoval, Philips nabízí 90denní záruku vrácení peněz.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.