Sociální sítě
Nahoru

Soudní proces: Evropské ligy a FIFPRO proti FIFA

Přední evropské ligy, včetně anglické Premier League, a Mezinárodní federace profesionálních fotbalistů (FIFPRO) podaly žalobu proti Mezinárodní federaci fotbalu (FIFA), obviňujíc ji ze „zneužívání dominantního postavení“ ve hře. Tato zpráva se stala jednou z nejvýznamnějších ve světovém fotbale koncem července.

Nejsilnější a nejbohatší fotbalové ligy světa obvykle řeší své neshody s FIFA nebo UEFA prostřednictvím jednání, aby nepoškodily společný fotbalový ekosystém. Tentokrát však situace dosáhla kritického bodu a jednání již nejsou možná. Asociace evropských profesionálních fotbalových lig, která zahrnuje 39 divizí a 1130 klubů z 33 zemí, připravila žalobu u Evropské komise na základě zákona o hospodářské soutěži a ochraně blaha fotbalistů.

Pozice stran

K profesionálním fotbalovým ligám se připojily odborové organizace, které vystupují proti neustálému růstu počtu zápasů a „nafouknutým“ kalendářům soutěží, což zvyšuje úroveň zranění hráčů a snižuje jejich možnost zotavení. Ve vydaném komuniké se uvádí, že „rozhodnutí FIFA v posledních letech opakovaně nahrávala jejím vlastním soutěžím a obchodním zájmům, ignorovala své povinnosti jako řídícího orgánu a poškozovala ekonomické zájmy národních lig a blaho hráčů“. Soudní žaloby jsou označovány jako jediný účinný krok k ochraně fotbalu, jeho ekosystému a pracovních sil.

FIFA je také obviněna z toho, že údajně „systematicky odmítá zahrnout národní ligy a hráčské odbory do rozhodovacího procesu“, navzdory naléhavým žádostem o vytvoření jasného a transparentního procesu týkajícího se mezinárodního kalendáře zápasů. K žalobě proti FIFA se připojily anglická Premier League, italská Serie A, německá Bundesliga, španělská La Liga, skotská Premier League, ale média zatím neodhalila úplný seznam signatářů. Mimochodem, na zápasy vrcholných evropských šampionátů je nejlepší sázet v sázkové kanceláře Mostbet.

Reakce FIFA

FIFA kategoricky nesouhlasí s obviněními, uvádějíc, že sestavování všech klíčových kalendářů mezinárodních zápasů je vždy schvalováno s ohledem na názory zástupců lig a hráčských odborů. FIFA také obvinila „spiklence“ z pokrytectví, uvádějíc, že „současný kalendář byl jednomyslně schválen Radou FIFA, jejíž členové pocházejí ze všech kontinentů, včetně Evropy, po důkladných a inkluzivních konzultacích za účasti FIFPRO“. FIFA tvrdí, že některé evropské ligy jednají na základě obchodních zájmů a preferují kalendář plný přátelských zápasů a letních turné s dlouhými cestami po světě. FIFA, podle jejich slov, chrání společné zájmy světového fotbalu, včetně ochrany hráčů.

Statistiky a spory

Novináři z několika zemí na základě výzkumu CIES dospěli k závěru, že počet zápasů na klubové úrovni se v posledních letech celkově nezvýšil. V období od roku 2012 do roku 2024 průměrný počet zápasů na jeden klub za sezónu činil něco málo přes 40, a pouze asi 5% klubů odehrálo 60 a více zápasů za sezónu. Tento výzkum se však týká pouze oficiálních soutěží, zatímco FIFA zdůrazňuje snahu klubů vyplnit mezery v kalendáři přátelskými a komerčními zápasy, které přinášejí značný zisk.

Rozpory mezi stranami dosáhly zásadního charakteru. Profesionální fotbalová asociace (PFA), která je odborovou organizací fotbalistů ve Velké Británii, upozorňuje na konflikt zájmů v činnosti FIFA, která je zároveň globálním regulátorem a organizátorem soutěží. To podle PFA vytváří situaci, kdy si FIFA nejprve píše pravidla pro sebe a pak je sama používá při organizaci nových turnajů.

Rozhodnutí FIFA změnit formát klubového mistrovství světa a zvýšit počet účastníků na 32 týmů, stejně jako uspořádat turnaj v létě příštího roku, vedlo k přesunutí 35. ročníku Afrického poháru národů na prosinec 2025 – leden 2026. Evropské komentáře uvádějí, že jsme svědky jaderného variantu konfliktu, kdy na „červené tlačítko“ jsou připraveni stisknout nejen odbory, ale i zástupci národních lig, včetně anglické Premier League.

O možných soudních procesech s FIFA se hovořilo několik let, ale až nyní vznikla jednotná fronta, připravená jít až do konce. FIFA se již připravuje na právní bitvu, najímá nejlepší právníky na ochranu svých zájmů.

Minimální šance na mimosoudní vyřešení konfliktu stále zůstává. Zda strany této šance využijí, ukáže čas.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz