Sociální sítě
Nahoru

Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024

Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín.

• Absolutním šampionem Krále vín se stal Merlot, výběr z hroznů 2021 z vinařství Kern

• Nejlepší kolekci vín přihlásilo Vinařství Garčic s průměrnou známkou 90,97 bodu

• Nejvyšší hodnocení, 93,2 bodů, získal Cabernet Sauvignon, Výběr z hroznů 2021 z Vinařsví Garčic

Král vín, který se letos koná již po devatenácté, je největší český vinařský projekt, jenž si klade za cíl nacházet a propagovat nejlepší domácí vína, ale také seznamovat s nimi širokou veřejnost. Proti ostatním vinařským soutěžím v ČR má jednu zásadní výhodu. Zájemci o kvalitní mok totiž nemusí nikam jezdit, neboť nejlepší vína přijedou za nimi. Součástí projektu jsou totiž hned dvě vinařské roadshow.

První jsou tzv. Královské košty, což je série dvanácti velkých pultových degustací určených stovkám návštěvníků a konaných většinou v kongresových hotelových sálech, kde zájemci mohou ochutnat asi 300 nejlépe hodnocených vín soutěže. Vedle toho běží i Turné Krále vín, tedy celkem pětadvacet řízených degustací odehrávajících se většinou v komornějším prostředí vinoték a klubů, kde se představí vždy patnáct nejlépe hodnocených vín celé soutěže.

Všechny tyto prezentace zvládnou až do začátku příštího roku objet prakticky celou republiku.

O vítězích jednotlivých kategorií a dalších oceněných vínech rozhodují čtyři pětičlenné poroty složené z předních vinařů, pracovníků České potravinářské inspekce, vysokoškolských pedagogů a someliérů. Ti hodnotí vína v celkem jedenácti kategoriích. Unikátním prvkem celého projektu je pak tzv. Mastertasting, kdy porota ve svém závěrečném sezení vybírá z vítězů jednotlivých kategorií tzv. Championa celé soutěže – a dělá to naživo, tedy před zraky návštěvníků a s komentářem moderátora.

A jaký má k letošnímu ročníku soutěže Král vín komentář jeho ředitel a zakladatel, sommelier Branko Černý?

V letošním ročníku jsme rozdali o něco méně Velkých zlatých medailí (bližší info v přílohách) než loni, ale také jsme měli výrazně méně vín s nízkým bodovým hodnocením. To znamená, že vinaři více přemýšlejí o tom, co do soutěže pošlou, dělají si vlastní předvýběr – a díky tomu se kvalita přihlášených vín zase o něco zvýšila,“ říká Branko Černý.

Zájem o naši soutěž byl letos tak velký, že už jsme museli počet vzorků omezit, přijímáme jen deset vín od každého vinaře. A co mi dělá velikou radost, je fakt, že k nám vinaři přihlašují i ta vína, která už vyhrála v jiných soutěžích, což se běžně nedělá. Pro mě je to známka důvěry vinařů v kvalitu a úroveň soutěžní části Krále vín, což mě mimořádně těší,“ uzavírá ředitel projektu Branko Černý.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.