Sociální sítě
Nahoru

Kouzlo pískovcových skal a přírody v Adršpachu

Spolu se začátkem prázdnin a obdobím dovolených začíná hlavní sezona turistického ruchu. Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály není výjimkou, nabízí návštěvníkům impozantní skalní město – jedno z největších ve střední Evropě.

Obec Adršpach, nacházející se ve východních Čechách, představuje malebné útočiště obklopené skalními útvary, které jsou součástí Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Rozmanitá a místy divoká příroda poskytuje širokou škálu aktivit, včetně pěších túr, cyklistiky, horolezectví nebo fotografování. Na své si zde přijdou rodiny, dobrodruzi i milovníci klidného pobytu v přírodě.

Jednou z neodmyslitelných zastávek pro každého návštěvníka je prohlídka Adršpašských skal. Tyto úchvatné formace se svými neobvyklými tvary a dramatickými scenériemi fascinují milovníky přírody a fotografování z celého světa.

Pro nejlepší zážitek z návštěvy je potřeba zakoupit e-vstupenky, které jsou k dispozici na webu adrspasskeskaly.cz. Cena za vstup v hlavní turistické sezoně začíná na 130 korunách pro dospělého. V podobné cenové relaci je možné si dopředu objednat i celodenní parkování, které nabízí komfortní přístup přímo ke vstupu do rezervace. Návštěva skalního města je možná až do šesté hodiny večerní a díky rezervačnímu systému, který návštěvníky rozděluje do celého dne, se vyhnete davům turistů, které můžete potkat v jiných atraktivních lokalitách.

Pro hosty ubytované na Broumovsku je vstup do skalního města garantován díky kartě hosta, kterou poskytují vybraní ubytovatelé. Garance se sice nevztahuje na polední špičku (platí pro časové úseky od 8:00 do 9:30 a od 14:00 do 18:00), ale i tak poskytuje návštěvníkům pohodlnou možnost rozvrhnout si svůj program. Seznam ubytovatelů je k dispozici na webu broumovsko.cz.

Pro pěší turisty jsou k dispozici různé trasy, které zahrnují krátké procházky i delší výlety do okolní krajiny. Turistický okruh skalním městem je dlouhý 3,5 km a jeho absolvování po zelené značce trvá cca 2,5 hodiny. První část okruhu k malému vodopádu je nenáročná téměř po rovině, zatímco druhá polovina prověří vaši fyzickou kondici. Na celém okruhu se nachází přibližně 2 000 schodů. Trasa kolem pískovny (modrý okruh) je dlouhá 1,5 km. Žlutá trasa (Vlčí rokle) vedoucí do Teplických skal měří 3,5 km a okruh Teplickými skalami po modré značce je dlouhý 6 km.

Ke kratším výletům přímo v Adršpachu patří výstup na Křížový a Starozámecký vrch. Obě místa nabízejí úchvatné výhledy na zvlněnou krajinu zdobenou skalními věžemi. Největší Teplické skalní město je pěšky dostupné z Adršpachu přes Vlčí rokli. O něco dál se nachází menší, ale malebné Jiráskovy skály s rozhlednou Čáp. Tyto výlety si můžete zpestřit zpáteční cestou vláčkem z Teplic nad Metují.

Do Adršpachu se lze snadno dostat vlakem nebo autobusem, obě zastávky jsou jen pár minut chůze od vstupu do skalního města.

Milovníci cyklistiky ocení nezapomenutelné výlety díky desítkám kilometrů cyklotras, které vás provedou česko-polským příhraničím. Nabízejí jak náročné výšlapy pro aktivní sportovce, tak i okruhy pro rodiny s dětmi či pohodové vyjížďky. Ambiciózní cyklisté nesmějí vynechat Broumovský bike a především nejznámější a nejtěžší závod horských kol Rallye Sudety, jehož 30. ročník se pojede na začátku září.

Jeden den v Adršpachu nestačí. Nabízí širokou škálu ubytování, včetně útulných penzionů, pohodlných hotelů, rustikálních chalup nebo rekonstruovaných klasicistních statků. K dispozici jsou také kempy pro ty, kteří preferují přímý kontakt s přírodou.

V horkých letních dnech potěší především děti možnost zchladit se při vodních radovánkách na koupališti v Teplicích nad Metují nebo Chvalči, pár kilometrů od Adršpašských skal. Vzdálenější koupaliště v Trutnově, Polici nad Metují, Meziměstí nebo v Janovičkách nabízejí větší zázemí a atrakce jako skluzavky, tobogány či perličkové koupele.

Pokud prší, můžete začít přímo v Adršpachu návštěvou dvoupatrového renesančního zámku se zahradou, který byl v posledních letech zrekonstruován. Posledním šlechtickým majitelem byl Otmar z rodu Nádherných z Borutína. Nyní zde najdete kavárnu, infocentrum, dětský koutek, pohádkovou místnost a únikovou hru Třetí princ podle pohádky, která se v Adršpašských skalách natáčela. K dispozici je také expozice historických upomínkových předmětů s tématikou Adršpašských skal „Skály a sklo“, výstava lnářství a života na zámku nebo výstava Zámek s vůní benzínu – ta nabízí unikátní možnost prohlédnout si motoristické veterány, které využívali naši předkové.

Propojení zábavy s historií nabízí muzeum Merkur a muzeum papírových modelů v Polici nad Metují nebo broumovský břevnovský klášter. Genius loci historického objektu můžete objevovat v trutnovské galerii EPO1, která se nachází v bývalé revitalizované elektrárně.

Po celé léto žije Broumovsko také kulturou. Jedinečným zážitkem je návštěva některého z koncertů festivalu Za poklady Broumovska. Letos již po devatenácté se s ním otevřou dveře barokních kostelů z dílny Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferových. Koncerty probíhají vždy v sobotu večer po celé léto a lákají na Broumovsko významné umělce světových i domácích jmen.

K bohatému výletnímu programu neodmyslitelně patří i kvalitní gastronomický zážitek. V Adršpachu můžete vybírat z několika restaurací a hospůdek s příjemným venkovním posezením.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.