Sociální sítě
Nahoru

Jde to i bez masa: V Tritonu frčí vegetariánské menu.

Svět vegetariánů již dávno nepatří na druhou kolej. Naopak. Špičkové pražské podniky připravují kreativní bezmasé pokrmy, na nichž si pochutnají i ti, kteří maso ze svého jídelníčku dosud nevyškrtli.

Jako příklad může posloužit zážitková restaurace Triton, která se nachází v působivé jeskyni přímo pod povrchem Václavského náměstí. Právě zde prodeje vegetariánských pokrmů tvoří již 20 procent ze všech prodaných jídel.

A jaké speciality talentovaného šéfkuchaře Tomáše Kohúta mají největší úspěch? Na prvních dvou místech se točí tři jídla: vegetariánská kachna, gazpacho a tartaletka z rajčatového octa. A proč jsou úspěšná? „Myslím, že velká část úspěchu spočívá v tom, že vegetariány nebereme jako lidi, kteří něco nemohou či nechtějí jíst, ale spíše jako ty, kteří mají osobitý pohled na svět, vnímají potřebu udržitelnosti a současně se starají o své zdraví,“ vysvětluje základní rozdíl v přístupu Tomáš Kohút.

Proto nejsou tato jídla jen zajímavá či chutná, ale každé z nich obsahuje také nějakou surovinu, která svým složením přispívá k lepšímu zdraví. „Houbový tatarák z korálovce je například prospěšný pro mozkovou kůru a dobrou paměť, řasa chlorella a ječmen zase mají detoxikační účinky, podporují imunitu a trávení a acai, z něhož je vyroben náš dezert, obsahuje zas nejvíce antioxidantů,“ vysvětluje význam používaných surovin šéfkuchař. A přidává ještě jeden důležitý rozměr, který se týká již zmíněné udržitelnosti.

A jakou roli bude hrát podle Tomáše Kohúta bezmasá kuchyně v budoucnu? „Ne všichni si to uvědomují, ale vegetariánství bude v budoucnosti hrát hlavní roli. Když se podíváme na čísla, můžeme s jistotou říct, že cena masa bude mnohem, ale mnohem vyšší. Pravděpodobně se vrátíme do dob našich babiček, kdy se „lepší“ jídlo, které obvykle obsahovalo maso, podávalo jen jednou týdně. A to právě kvůli jeho ceně. Když k tomu přidáme životní styl mladé generace, kterou více zajímá zdraví i životní prostředí, máme jasný výsledek. Vegetariánská jídla budou hrát prim,“ uzavírá šéfkuchař Tomáš Kohút.

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz