Sociální sítě
Nahoru

Jižní Tyrolsko nabízí horské výstupy i nejstarší traily v Alpách

Kam prchnout před nehybným spalujícím žárem, a naopak využít prázdninový čas k aktivnímu pohybu? Vzhůru do hor! Nejsevernější italská provincie Jižní Tyrolsko se svými okouzlujícími lesy, slunnými pastvinami a vysokými vrcholy nabízí jedinečný zážitek z pěší turistiky, túr, hiků či treků, označení už je na vás…

Nejen jižní svahy Alp, ale hlavně Dolomity září v ranním světle a ukazují své majestátní vápencové útvary na pozadí jasné modré oblohy. Více než 16 000 kilometrů značených tras protíná rozmanitou krajinu regionu, do hor zamíříte od vinic a jablečných sadů okolo historických pevností, jezer a starobylých zavlažovacích kanálů. To vše s půvabnou kulisou tří (německy, italsky, ladínsky) prolínajících se jazykových oblastí. Jižní Tyrolsko má zásluhou Waalwegs podél vodních kanálů v údolí Venosta nejstarší síť značených tras v Alpách. Podívejte se na základní nabídku, ze které můžete vybírat.

Pro začátek/začátečníky můžete zvolit snadné vycházky nedaleko pohodlného zázemí měst. Třeba Tappeinerweg trail poskytne asi sedmikilometrovou procházku Meranem a jeho okolím, zamilovaným místem císařovny Sissy. Ze Sterzingu/Vipitena se zase můžete vydat s celou rodinou včetně dětí i seniorů do Gilfenklammu, nádherné soutěsky s 15metrovými vodopády. Jejich vodní tříšť zde vytváří jedny z nejzdravějších dechových podmínek v Evropě. A pak procházka Modrým údolím okolo největšího jihotyrolského jezera v Anholzu/Anterselvě ve výšce nad 1600 metrů, teď ještě bez ruchu a hemžení biatlonových závodů a olympiády.

Vydat se můžete i za sportovní výzvou. Opět z Merana v podobě Meraner Höhenweg, který umožňuje scénář pěti až osmidenní víc než stokilometrové túry přes třítisícové vrcholy horského masivu Texelgruppe s noclehy na vysokohorských boudách. Nebo vyhlášený okružní Dolorama trail s výchozím bodem v Rodenecku v oblasti Gitschberg-Jochtal/Val Pusteria a cílem v Lajenu. Ten má 61 km s převýšením 2356 metrů rozděleným do čtyř etap. Nalehko přeběhnete za den nebo dva.

Talradwege Südtirol

piste ciclabili Alto Adige

A pak ještě možná královský hike. Ortler high mountain trail v národním parku Stelvio vede 119,5 km (s převýšením 8126 metrů) včetně jedné ledovcové pasáže z údolí Venosta do Valtelliny v Lombardii. Nejvyšší bod trasy leží ve výšce 3258 metrů a základní scénář píše sedm etap, celkový odhadovaný čas na nohou je 55 hodin. Dáte ho?

Avšak každý jihotyrolský region má svůj zajímavý trek, hike, zkrátka vyznačenou horskou trasu. Jen si vybrat, kam chcete jet, anebo podle specifik. Například Dolomieu trail, pojmenovaný podle známého francouzského geologa, podle něhož nesou jméno celé Dolomity, vede z Ladurnsu na Furtalm nad Sterzingem. Má několik variant a je hodně poznávací s informačními tabulemi podél cesty, kde se dozvíte hodně o zdejší geologii, flóře a fauně.

Síť stezek Sun trail na jižní straně Zillertalských Alp v Ahrnském údolí také naplňuje svůj název. Ano, jdete za sluncem a za výhledy v této oblasti, odkud se dá dostat až na rakouskou stranu horského hřebene, kudy nevede žádná silnice. Nenáročné traily se klikatí povětšinou po pastvinách a v lesích ve výšce mezi 1000 a 1350 metry, protínají zdejší obce, odkud se můžete kdykoliv na základnu (nebo k zaparkovanému autu) vrátit autobusem.

Farmářská stezka Aica di Fié/Oachner Höfweg vás provede malebnou částí oblasti největší náhorní plošiny Seiser Alm nad údolím jihotyrolské páteřní řeky Eisack. Přes staré statky, vinné sklípky, kaštanové háje, louky nebo slatinné lázně. Okruh začíná i končí na renesančním zámku Prösles s rytířským sálem a kaplí.

Ve Schnalském údolí, jistě, tam, na jehož konci objevili „nejstaršího Evropana“ mumii Ötziho, vede osm Archeologických trailů po stopách historie. Vysoko v horách i po stále zasněžených místech se tam vydáte jakoby proti běhu času více než tisíce let. A souvislosti vám připomenou měděné informační tabulky na skalách.

V Eggenském údolí můžete zajít do „horského kina“, které tvoří trail Eggentaler Bergkino v Obereggenu. Startuje na dolní stanici lanovky a napojí se na vyznačené stezky číslo 18 a 22, měří 12,3 km a zabere okolo čtyř hodin. Najdete na něm interaktivní prvky a výhledové zastávky, evokující zážitky z 3D kina.

Pro vás, kteří máte za členy rodiny i psy, se zase nabízejí treky okolo vodních kanálů v oblasti Merana (Waalweg trails) anebo třeba výstup k unikátnímu archeologickému útvaru Rittenských pyramid. Ty najdete blízko Collalba, kde pravidelně trénuje rychlobruslařská šampionka Martina Sáblíková. Všude najdete i dostatek „pet/dog friendly“ ubytování, třeba na farmách s logem Roter Hahn.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.