Sociální sítě
Nahoru

Lanýžová trilogie v Tritonu

Na podzim začíná lanýžová sezóna a zážitková restaurace Triton umístěná v krásné secesní jeskyni pod Václavským náměstím u toho nemůže chybět. Zkušený šéfkuchař Tritonu Tomáš Kohút připravil tři lanýžové chody, které uchvátí chuťové buňky všech gurmetů a labužníků. Zvláště lanýžový dezert představuje nevídaný unikát.

Prvním chodem je houbová tartaletka zařazená mezi předkrmy. Tartaletka patří v Tritonu k signature pokrmům, takové sousto s explozí chutí. Tentokrát je laděná do houbových tónů: Křehké pohankové těsto je ochucené houbovou omáčkou garum, stejně jako tataráček připravený z krásné a málo známé houby zvané korálovec ježatý. Křupavost tartaletky s jemností tataráčku doplňují hobliny lanýže, jenž celému pokrmu přidává jemné, zemité tóny a neodolatelné lanýžové aroma.

Dalším lanýžovým pokrmem je hlavní chod v podobě pomalu pečeného vepřového bůčku s křupavým červeným zelím a pyré z červené řepy. Lanýž je v tomto chodu přítomen hned v několika formách, především úžasná lanýžová omáčka dokonale propojuje všechny chutě a ukazuje, jak lze tradiční české jídlo připravit v moderní, odlehčené a značně sofistikované podobě.

A teď to největší překvapení. Houbový dezert s lanýži, za jehož zrozením stál živý sen šéfkuchaře. S trochou nadsázky můžeme říct, že stačilo ráno jen sepsat recept, ale pravdou je, že i snová inspirace se musí v kuchyni řádně vyzkoušet a dopilovat. Co vás čeká na talíři? Houbový karamel kombinující sladkost se zemitostí se snoubí s hedvábnou chutí čokolády a kouřovou chutí whisky, karamelizované houby shiitake přinášejí chuť umami a lanýž dodává jedinečnou vůni. Tenhle dezert vám uvízne v chuťové paměti na dlouhé dny. Možná i týdny.

Lanýžové speciality budou v nabídce po celý podzim. Každý host si může pokrmy s lanýži vybrat podle své chuti a zařadit tak do svého menu jeden, dva nebo všechny tři lanýžové chody. V prvních dvou pokrmech používá šéfkuchař výhradně lanýže burgundského, při přípravě dezertu přidává také unikátní a méně známé lanýže z Maďarska.

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz