Sociální sítě
Nahoru

Toyota vyvinula dalšího robota. Bude sloužit jako lidský avatar

Toyota není v oblasti robotizace žádným nováčkem. Její výzkumné centrum teď vyvinulo „lidskou kopii“ – avatara, který usnadní život hendikepovaným nebo jinak znevýhodněným lidem. Vývojáři však také chtějí zkoumat, jestli takový robot bude stejně jako člověk stárnout a s věkem měnit své chování a reakce.

Toyota se dlouhodobě soustředí na vývoj robotů, kteří usnadnují život starším nebo hendikepovaným lidem – ať už jde o robotická ramena, která mohou pomáhat v domácnosti například s přípravou jídla, aneb nejrůznějších pojízdných přístrojů, které pomáhají s přepravou lidí anebo předmětů.

Během tohoto vývoje už Toyota představila i několik zábavných robotů – vzpomeňme na robota basketbalistu, který se svou přesnou trefou strčil do kapsy profesionální basketbalisty, nebo robotické verze oficiálních postaviček olympijských a paralympijských her v Tokiu 2020, Miraitowa a Someity.

V červnu 2023 pak započal projekt Tommy, jehož cílem je prozkoumat možnosti komunikace mezi lidmi a roboty. Jméno Tommy je přitom zkratkou jména Yuta Tomikawa, což je moderátor pořadu Toyota Times, kde během osmi měsíců, prakticky v přímém přenosu, nový robot-avatar pojmenovaný Tommy vznikal.

„Zjišťujeme, jak vytvořit avatara lidem, kteří kvůli svému hendikepu například nemohou pracovat, ale takový avatar by pracovat mohl. Mohl by také komunikovat za ty, kteří sami mají s komunikací potíže,“ popisuje prezident výzkumného centra Toyota Frontier Nobuhiko Koga.

Takový robot je navíc avatarem, i co se vzhledu týče – každý vypadá jinak a tým designérů přizpůsobuje vzhled, ale i chování robota reálné předloze, tedy člověku, který jej bude používat. Vývoji proto předchází rozhovor s klientem, aby výsledek byl co nejvěrnější a aby robot zároveň získal co nejlidštější způsob vyjadřování.

Avatar však vždy bude menší a vzhled bude vždy jiný, v tomto případě ve stylu animované postavičky – podle vývojářů by reálná velikost i věrná kopie vzhledu působila děsivě.

Klient si potom na tělo a končetiny připevní speciální popruhy, skrz nichž se propojí s avatarem a ten bude moci v reálném čase a velmi plynule kopírovat pohyb člověka, a to včetně pohybů obličeje, očí a rtů. Oči robota jsou vlastně dvě malé obrazovky, které mohou vyjadřovat emoce – ty člověk kontroluje a nastavuje pomocí speciálních tlačítek v rukavicích, které jsou součástí zmíněných popruhů.

První verze robota Tommyho je teď součástí nově odhalené části japonského Národního muzea rozvíjejících se věd a inovací Miraikan, které se nachází v tokijské Odaibě Koto City. Nová expozice je věnovaná robotům a kromě Tommyho se Toyota podílela i na vývoji maskota výstavy, který dostal jméno Keparan – v překladu to znamená „přinášet radost“.

Keparan je na povrchu krásně plyšový a uvnitř ukrývá 34 motorizovaných kloubů, které i jemu umožňují velmi přirozený pohyb, a dokonce i tanec. Dokáže také rozpoznávat lidi a předměty, mění výrazy a baví návštěvníky.

Má to však ještě jeden účel – Toyota chce společně s muzeem Miraikan sledovat, jestli roboti stárnou. Chtějí si porovnat, jestli – protože jsou naprogramovaní podle lidských vzorců chování – se jejich pohyby a reakce během příštích pěti let nějak změní.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz