Degustace | 16.10.2024 | Marek Zelený

Nový koncept, noví šéfkuchaři a nové menu v restauraci a vinném baru Vinograf

Oblíbená restaurace a vinný bar Vinograf rozšířili majitelé s novým týmem na příjemný koncept, kde si k zajímavým vínům z celého světa dáte i výborné jídlo inspirované italskou, francouzskou a španělskou kuchyní s moderními prvky.

Pozoruhodná kolekce vín převážně z menších rodinných vinařství vybízí k objevování. Vína pečlivě vybírá someliér Tomáš Melich, který už deset let dováží do Čech vína z význačných vinařských regionů z méně známých vinařství.

Osobně všechna vína vybírá a dbá nejen na jejich chuť a charakter, ale i jejich potenciál při snoubení s pokrmy. Provozní manažer Michal Štangler stál u otevření restaurace Portfolio a přes 20 let se zaměřuje na párování jídla a vína. Společně se proto rozhodli rozšířit vinný bar Vinograf o pestřejší sezonní menu.

Nejprve však bylo třeba rozšířit kuchyň, která v původním Vinografu fungovala na pár metrech čtverečních za barem. Rekonstrukce ji přesunula a zvětšila. Kuchaře při práci tak můžete sledovat v zadní, klidnější části restaurace.

Ještě větší soukromí nabízejí pohodlné oddělené boxy v chodbě. Naopak ruch velkoměsta probíhá za velkými okny v přední části. Nejživěji je pak na baru. Od jara do podzimu láká otevřená zahrádka ve vnitrobloku. Obklopeni zelení a v tichu s jemným hovorem od okolních stolů si připadáte jako na dovolené, a přitom jste pár kroků od tramvajové zastávky Jindřišská a 600 metrů od hlavního nádraží.

Členitý prostor s interiérem od studia Olgoj Chorchoj se výborně hodí pro romantickou večeři, popracovní setkání u skleničky, sraz kamarádek, rychlou večeři před divadlem, narozeninovou oslavu nebo pro firemní večírek.

Hravá sezónní kuchyně
Menu postavené na surovinách aktuálního ročního období se v uplynulých letech stalo běžným standardem dobrých restaurací. Ve Vinografu vás překvapí nečekané kombinace, a zejména nádherná prezentace. Pokrmy totiž vymýšlí kreativní šéfkuchař Radek David a jeho pravá ruka šéfkuchař Andrej Mišutka. Se zkušenostmi z michelinských podniků, prestižních hotelů a z výjimečných restaurací připravují sezonní menu, které harmonicky doplňují vína z kolekce Vinografu.

Vycházejí z italské, francouzské a ze španělské kuchyně, které jsou známy svým snoubením s vínem. Tapas a drobná jídla však posouvají na úroveň atraktivních a hravých předkrmů, hlavních chodů a dezertů. Stálé sezonní menu doplňuje ve všední den obědová nabídka a každý měsíc speciální degustační večeře.

Každý chod můžete doplnit ideálně someliérem Tomášem Melichem předem vybraným českým či moravským vínem nebo vínem světovým. Jen zde si dáte exkluzivní vína z nejlepších poloh, ročníků či vinařství po skleničce. Díky speciálnímu uzávěru lahví Coravin si vína udrží svůj charakter beze změny až několik měsíců. Ochutnáte tu tak 15–17 výjimečných velkých vín včetně champagne.

Menu se částečně obměňuje každý měsíc podle aktuálních surovin. Chladnější počasí zmírní hřejivá zemitá jídla jako například dýňové risotto se sýrem stracciatella, dušená hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině s polentovými kroketami s parmazánem a comté nebo šťavnatý pečený daňčí hřbet s restovanou růžičkovou kapustou na špeku a s pastinákovým pyré.

Končící léto připomínají pečené filety pražmy s jemným bramborovým fondantem, křupavým marinovaným fenyklem a výraznou krevetovou omáčkou na způsob bisque. Pražmu si vychutnáte i marinovanou na způsob ceviche s kostičkami okurky, pečené papriky, olivami a s kapary. Limetkový dresink vás přenese k moři, ale výtečný Brut z toskánského vinařství, připravovaný tradiční champagne metodou výhradně z Chardonnay vás svým překvapivě suchým charakterem a dlouhým perlením radostně vrátí zpět.

V sekci tapas svítí i hráškový hummus s avokádem a sušenými olivami nebo smažené kuřecí krokety s lanýžovou majonézou a marinovanou okurkou. Více menších kousků vybízí ke sdílení a třeba i vlastnímu párování s různými víny, zvlášť když se u stolu sejdete s více přáteli. Samozřejmě nechybějí oblíbené variace sýrů, uzenin a oliv ze Španělska, Itálie a z Řecka a domácí pečivo. Nadýchaná focaccia s rajčaty, žitný chléb se semínky nebo kváskový chlebík vzbuzují závislost. Byla by však škoda nenechat si místo na dezert – na inovativní mučenkové tiramisu, kořeněnou čokoládovou pěnu, která vás hebce pohladí po jazyku, nebo na panna cottu s tropickým ovocem.

S obměnou menu dochází i k částečné obměně vín zhruba každé dva měsíce, ale nebojte se, že byste se mezitím nudili. Vinný lístek čítá přes 400 vín z Čech, Moravy i ze světa, z toho je zhruba 40 vín po skleničce. „V posledních letech se cena vína obecně zvýšila, protože vinaři redukují počet hroznů na révě s cílem posílit charakter vín. Proto hledáme menší vinaře v regionech a do Vinografu si vybíráme vína s výbornou chutí a dobrým poměrem ceny a kvality. Chceme, aby hosté poznali různé typy a druhy vín a k tomu právě menší studená a teplá jídla ve formě tapas přímo vybízejí,“ říká provozní manažer Michal Štangler.

Vinný bar a restaurace Vinograf si zakládá na Vínech z rodinných vinařství, Výtečné sezonní kuchyni a na Vřelé obsluze s úsměvem. Tato tři V si užijete na Senovážném náměstí každý den mimo neděle.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz