Umění | 18.10.2024 | Marek Zelený

František Jungvirt zabodoval ve Slovinsku

Sklářský designér, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své tvorbě pravidelně vrací ke kolekci Garden, již průběžně rozšiřuje o další série a limitované edice. Také v letošním roce přibylo několik nových variant, jednou z nich je Garden Roots v jemných pastelových barvách a s kraklovacím efektem. Právě tato edice zaujala porotu slovinské kreativní platformy BIG SEE, a získala tak první cenu v kategorii Produktový design.

První vázy z kolekce Garden Basic navrhl František Jungvirt v roce 2019. V průběhu let přidal k této základní řadě nejen nové barevné odstíny, ale navázal na ni několika dalšími edicemi: Garden Rainbow, Garden Spring, Garden Midnight, Garden Ocean, Misty Garden či Garden Unique. Společným znakem všech zmíněných kolekcí je tvar – pro vázu typický, skoro až archetypální.

„O kolekci Garden s oblibou tvrdím, že představuje vázu ve své nejčistší podobě. Její tvar je zcela charakteristický, vycházející z definice a podstaty vázy. Díky tomu se ovšem nabízí další možnosti zpracování. V loňské edici Misty Garden jsem si například pohrál s matným povrchem, který na první pohled připomíná samet. V případě Garden Roots jsem zvolil kraklovací efekt, díky kterému působí povrch skla členitě“ popisuje František Jungvirt.

Speciální povrch vzniká pomocí procesu, během něhož se horké ručně foukané sklo kartáčuje přes piliny a poté rychle ponoří do studené vody, načež se naposledy vrátí do pece. Výsledkem je jemná krajka, která připomíná žilnatění rostlin a jejich kořenů.

Mezinárodní úspěch
Efektní a ne zcela běžná technika vynesla Františku Jungvirtovi ocenění BIG SEE Product Design Award. Organizátorem cen je slovinská kreativní platforma BIG SEE, která podporuje a zviditelňuje tvůrce z oblastí produktového designu, architektury, módy a dalších odvětví. Zaměřuje se zejména na oblast jihovýchodní Evropy, k čemuž odkazuje i SEE v názvu.

U Jugvirtova díla porota ocenila zejména propojení tradičního českého sklářského řemesla s moderním designem. Dále je zaujal příběh zdůrazňující sílu, a zároveň i křehkost přírody či technická zručnost sklářů, jež je k vytvoření kraklovacího efektu potřeba. Na vyhlášení cen ve slovinské Lublani navazovala výstava ve všech kategoriích výherců a prezentace projektů v rámci panelové diskuse.

„Cílem BIG SEE je vyzdvihnout špičkové projekty a produkty, jež mají dopad na lokální i globální úrovni. Mám velkou radost, že letos mezi ně porota zařadila i mé vázy. Ocenění si vážím a současně beru jako velkou zodpovědnost – těším se, jaké nové výzvy a příležitosti s sebou přinese,” shrnuje František Jungvirt.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz