Zdravé oplatky, ovesné kaše a vločky Kekse se nově vyrábí v jihočeském kraji. Úspěšný start-up odkoupil od slovenského výrobce a autora receptury Milana Trenčana podnikatel Robert Pierug ze společnosti Faba. Ten v minulém roce přesunul výrobu z Nemšové do Stráže nad Nežárkou.
Základem křupavé oplatky je kukuřičná a rýžová mouka. Všcheny produkty Kekse jsou bez lepku, sóji, mléka a laktéozy, palmového oleje, barviv, konzervantů, aromat či jiných přidaných látek. Jsou vhodnou alternativou snídaně či svačinky pro děti i dospělé včetně lidí s potravinovými alergiemi.
Česká investiční společnost Faba vstoupila do slovenského startupu s pozitivním dopadem na zdraví a zdravý životní styl v roce 2023. Letos se stala 100% vlastníkem společnosti Mi:nek s.r.o., pod kterou značka Kekse patří. Výrobní závod se ze Slovenska přesunul do jihočeské Stráže nad Nežárkou a nachází se přímo na náměstí Emmy Destinové v areálu Mi:nek, jehož součástí je například i minipivovar. Milan Trenčan, zakladatel, vývojář a autor receptury je stále nedílnou součástí značky Kekse a podílí se na její rozvoji.
Produktovou řadu Kekse tvoří oplatky ve třech příchutích (kokosová, mandlová a mandlovo-karobová) a nově též bezlepkové a 100% vegan ovesné kaše a vločky. Vybrané produkty je možné zakoupit na e-shopu Rohlik.cz, kompletní nabídka je k dispozici na e-shopu Kekse.cz. Odběr je také možný osobně v místě výroby, tedy ve Stráži nad Nežárkou.
Příběh značky Kekse se začal psát v roce 2016 v Bratislavě. Tehdy zde Milan Trenčan, rodák z Nemšové, studoval Ekonomickou univerzitu a později si tu našel i dobrou práci. Přišly však nečekané zdravotní potíže: bolesti břicha, kloubů, častá únava. Následovaly deprese a nervozita. Po vyšetření na potravinové alergie se potvrdilo, že Milan trpí silnou histaminovou intolerancí.
Pro mladého člověka to znamenalo absolutní změnu jídelníčku a životního stylu. Musel vynechat vše, co obsahuje lepek, mléko, laktózu, sóju a vejce a také to znamenalo vyhnout se různým druhů ovoce a zeleniny. Začal se o toto onemocnění více zajímat a zjišťovat, co může jíst. Nejprve jedl jen rýži a brambory, ale stále hledal způsoby, jak si dopřát i jeho oblíbené sladkosti. Začal péct různé zdravé koláče.
Jednou vyzkoušel místo koláčů udělat sušenku. Nakoupil bezlepkové oplatky a přemýšlel, čím je naplnit. Trvalo několik měsíců, než se dopracoval k výslednému produktu. Z Bratislavy se vrátil zpět do Nemšové, v roce 2020 spustil e-shop a výrobu. Oplatky KEKSE si získaly první zákazníky a prodejní síť. Netrvalo dlouho a pro další existenci a rozšíření výroby oslovil investora. Tím se stal Robert Pierug z české investiční skupiny Faba Capital, díky níž získal potřebný kapitál i vstup na český trh. Od roku 2024 jsou Kekse 100% vlastněné Faba Capital a výroba byla přesunuta do jihočeské Stráže nad Nežárkou. Více o projektu a e-shop naleznete na kekse.cz.