Domácí bar | 20.11.2024 | Marek Zelený

Čokoládová whisky – zajímavost z „The First One“ inaugurační edice Radlík Whisky

Na českou whisky scénu letos vstoupila Palírna Radlík s jejich první edicí s názvem „The First One“. Skoro před měsícem představila pod značkou Radlík Whisky svou inaugurační nenakouřenou (Unpeated) a nakouřenou (Peated) single malt whisky. Oba druhy jsou již vyprodané. Aktuálně 27. listopadu vypustí do světa poslední z této edice, a to Radlík Whisky z čokoládového sladu – Chocolate Malt Whisky. Tento malý výrobce byl třikrát v řadě vyhlášen Palírnou roku a získal za své ovocné destiláty množství cen u nás i v zahraničí. Palírna Radlík představením poslední whisky z inaugurační edice tak pomyslně zakončí svůj vstup na nové území.

Na českou whisky scénu letos vstoupila Palírna Radlík s jejich první edicí s názvem „The First One“. Skoro před měsícem představila pod značkou Radlík Whisky svou inaugurační nenakouřenou (Unpeated) a nakouřenou (Peated) single malt whisky. Oba druhy jsou již vyprodané. Aktuálně 27. listopadu vypustí do světa poslední z této edice, a to Radlík Whisky z čokoládového sladu – Chocolate Malt Whisky. Tento malý výrobce byl třikrát v řadě vyhlášen Palírnou roku a získal za své ovocné destiláty množství cen u nás i v zahraničí. Palírna Radlík představením poslední whisky z inaugurační edice tak pomyslně zakončí svůj vstup na nové území.

Příběh vzniku whisky z čokoládového sladu
Když v roce 2021 začínali s prvními várkami budoucí whisky, chtěli vyzkoušet různé druhy sladů a prozkoumat jejich možnosti. Po klasických sladech plzeňského typu, mnichovského a různých nakouřených sáhli i po těch méně obvyklých. Z nich nejvýraznější byl rozhodně čokoládový slad. Ten se běžně používá k barvení a dochucování tmavých piv, protože díky jeho pražení při vysokých teplotách z něj piva získávají typickou kakaově hnědou barvu a příchuť připomínající zrnkovou kávu.

„Nápad vyrobit whisky z čokoládového sladu vznikl, jak už to bývá, trochu náhodou. Na výrobu whisky se čokoládový slad téměř nepoužívá. Jeho cena je vyšší a výtěžnost nízká. My jsme to ale chtěli vyzkoušet a zdá se, že se to vyplatilo,“ říká hlavní destilatér Kamil Kutina.

Druhým destilatérem Palírny Radlík je Jiří Čížek, který je i zkušeným sládkem. Po poradě se rozhodli zvolit poměr 50 % čokoládového a 50 % plzeňského sladu. Přestože výtěžnost byla velmi nízká, chuť new make destilátu je příjemně překvapila – připomínala Kofilu v tekuté formě.

Single Cask z čokoládového sladu měl být použit do blendu
New make dali zrát do samostatného sudu po Bourbonu. Původně ho plánovali využít do výsledného blendu jejich první whisky. Nakonec to dopadlo jinak.

„Během geneze první Radlík Whisky jsme byli v čilém kontaktu s přáteli z whisky komunity, s nimi jsme ji také ochutnávali, probírali a nechávali se i poučit. Nakonec jsme se shodli, že tento new make necháme zrát samostatně a budeme ho plnit jako single cask. Podle nich se dokonce jedná o jediný sud čokoládové whisky v České republice. Někteří ji přirovnávali k prémiové Glenmorangie Signet, což nás velmi potěšilo,“ říká zakladatel a majitel Palírny Radlík Zdeněk Musil.

 

Výsledek: Radlík Whisky Single Cask – Chocolate Malt
Po třech letech zrání se rozhodli čokoládovou whisky stočit do lahví. Díky tomu, že se jednalo o malou experimentální šarži a chtěli umožnit co nejvíce lidem jí ochutnat, bude whisky stočena do lahví o objemu 0,2 litru. Vzniklo tak 370 číslovaných lahví. Ve vůni je možné ucítit tóny čerstvě namleté kávy, zatímco v chuti dominuje hořká čokoláda, která se postupně rozvíjí do dlouhého závěru.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz