Od letošního roku si můžete i u nás v Česku koupit „nejlepší rýži na světě“, která si odnesla první místo v celosvětové soutěži World Rice Conference Summit v roce 2023. Bylo to už její druhé vítězství. Poprvé získala toto ocenění v roce 2019 a za 4 roky se podařilo týmu vědců ji ještě více zdokonalit. Tímto opakovaným vítězstvím upoutala i pozornost české značky Menu Gold, která se rozhodla ji zařadit do své nabídky, abychom i my mohli ochutnat skutečný skvost vietnamského zemědělství.
Rýže, která může nosit označení „nejlepší rýže“ udělené na největším rýžovém summitu na světě, musí splňovat přísná kritéria hodnocení. Porotci hodnotí aroma, chuť, texturu, vzhled zrna, nutriční hodnotu a také udržitelnost, díky které rostlina odolá i mnoha klimatickým změnám.
Cesta k dokonalosti trvala dlouhých 20 let
Rýže ST25 je prémiová vietnamská odrůda jasmínové rýže, kterou vyšlechtil tým vedený agronomem Ho Quang Cua ve vietnamské provincii Sóc Trăng. Je výsledkem více než 20 let výzkumu a vývoje. Dokonalost je v každém zrnku. Dlouhá, tenká zrnka s výjimečnou chutí a výrazným aroma připomínajícím směs pandanových listů a pražených ořechů jsou po uvaření celistvá a oddělená a mají vysokou nutriční hodnotu. Kilo nejlepší vietnamské rýže na světě si můžete dopřát za 99,90 Kč.
Čím oslnila porotu a oslní i vás?
Rýže ST25 je primárně určena ke konzumaci, ale vyrábí se z ní dokonce i vynikající saké. Na talíři oceníte její výrazné aroma, které vyniká mezi jinými druhy rýže. Po uvaření má lehce máslovou chuť a velkou výhodou je, že i po vychladnutí zůstává chuť stejná. Ostatně textura je pro výběr rýže klíčová. ST25 je po uvaření nadýchaná a měkká. Jestli se dá o nějaké rýži říci, že je atraktivní, pak je to ST25. Její zrnka jsou dlouhá 7 až 9 milimetrů, jsou tenká a jasně bílá bez stříbrného nádechu. Co je ale pro pěstitele hlavní kritérium: byla vyšlechtěna, aby odolala klimatickým změnám a našla využití v ekologickém zemědělství.
„Na našich obchodních cestách se vždy zajímáme o regionální potraviny a tradiční způsoby jejich přípravy. Takže když jsme vloni na podzim navštívili Vietnam, konkrétně rýžová pole a mlýny v okolí delty řeky Mekong, velmi nás tam zaujala rýže ST25, kterou jsme jako profesionálové na trhu s rýží do té doby neznali. Měli jsme dokonce možnost osobně se sejít s agronomem Ho Quang Cua, který se svým s týmem tuto rýži vyvinul a věnoval jejímu šlechtění 20 let. Zjistili jsme, že rýže je opravdu výjimečná a rychle bylo rozhodnuto, že takovou chceme našim zákazníkům v Česku nabídnout. Nyní tedy tuto exkluzivní rýži mohou ochutnat i čeští labužníci,“ raduje se z úspěchu Libor Márton, jednatel společnosti LA Food, pod kterou patří značka Menu Gold.