Sociální sítě
Nahoru

Orel skalní se vrací do Čech. Pomůže speciální stříbrná mince

Orel skalní kdysi běžně sídlil v českých horách včetně Krkonoš. Jenže dnes je tam na něj příliš rušno. O návrat tohoto ptačího druhu se snaží náročný projekt, který pomůže usnadnit výtěžek z ražby mince Sněžka z nové série České hory.

Stříbrná uncová mince v kvalitě proof. První z nové série České hory vydávané společností Golden Gate.

Poslední výskyt orla v Krkonoších byl zaznamenán před dvěma lety. Jenže na polské straně hor, navíc šlo o orla mořského. Vzácnějšího orla skalního, který je mimochodem i součástí českého státního znaku, tu nikdo neviděl ještě mnohem déle. Nicméně ochránci zvířat se snaží dravce do Čech vrátit.

Rubová strana zobrazuje nejvyšší horu České republiky Sněžku a orla skalního, který je považován za symbol moci, odvahy a svobody. Lícové straně dominuje tradiční portrét jejího Veličenstva královny Alžběty II., dále nechybí nominální hodnota a rok vydání mince.

Český svaz ochránců přírody proto spustil v roce 2000 projekt Návrat orla skalního do ČR a v průběhu posledních patnácti let převezl několik mláďat ze Slovenska. V současnosti hnízdí v Česku tři páry, ovšem v Oderských vrchách ležících na Moravě, přičemž jeho zahnízdění v roce 2013 bylo v Česku první po celých sto letech.

Mince je vydávána v omezeném počtu 3 000 kusů. Uložena je v originální dřevěné etuji a zabalena do papírové krabičky s motivem mince. Orel skalní hnízdil v Krkonoších před více než 100 lety, než byl na našem území vyhuben. O jeho navrácení do přírody se můžete zasloužit i vy.

Orel skalní by se však v budoucnu mohl vrátit i do svého původního domova, do Krkonoš. Odtud zmizel, protože tu na něj bylo příliš rušno, a tak neměl dostatek klidu na rozmnožování. Dnes už s tím ochránci přírody počítají, a zjistili, že by se mu mohlo lépe dařit v západnější části hor, kde jsou lepší podmínky pro jeho zahnízdění. V roce 2018 už zahnízdění vypadalo nadějně, ale bohužel v době inkubace vyrušili dravce paraglidisté.

Koupí každé mince Sněžka (2 390 Kč) přispějete 50 korun na provoz záchranné stanice Bartošovice, která se dlouhodobě snaží o návrat orlů skalních do českých hor.

Zástupci projektu na záchranu orla skalního pravidelně jeho výskyt monitorují a většina orlů, kteří zatím na území České republiky žijí, mají na sobě vysílačky na solární pohon. Aby se však pravděpodobnost návratu orlů do Krkonoš zvýšila, je potřeba více finančních prostředků. Do projektu se proto zapojila i česká společnost Golden Gate CZ.

Mince Sněžka je první z nové edice České hory. Postupně chceme na devíti mincích ukázat krásy české krajiny a zároveň podpořit smysluplné projekty, které pomáhají k ochraně přírody v daném regionu, nebo dokonce k obnově vymizelých druhů, jako v případě orla. Z každé prodané mince Sněžka poskytneme 50 korun Záchranné stanici Bartošovice, která se dlouhodobě snaží o návrat orla skalního do českých hor,“ popisuje jeden z autorů projektu Libor Brůna ze společnosti Golden Gate CZ.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.