Sociální sítě
Nahoru

V Londýně mají menu z Titaniku

Conor McClelland, šéfkuchař oceňovaného Rayanne House v Belfastu, se rozhodl na oslavu blížícího se 100. výročí vyplutí Titaniku obnovit menu, které se ve 2. třídě „nepotopitelné“ lodi servírovalo osudného 14. dubna 1912. Ochutnáte tak rarity jako chřestový a řeřichový salát či kořeněné broskve se želé a zmrzlinou. Z původních třinácti chodů McClelland realizoval „jen“ devět, i tak strávil s celým týmem téměř půl roku nad přemýšlením, jak vůbec kuchaři zvláštně pojmenované pokrmy zamýšleli. „Na Titaniku nebylo kam jít, takže mohli hodiny trávit experimentováním nad ingrediencemi a příchutěmi. S některými jsme si opravdu nevěděli rady,“ přiznal McClelland, který z jídelního lístku vyškrtl například husí foie gras, podávané překvapivě jako dezert. Aby byly stravitelné pro moderního člověka, přizpůsobil je McClelland současné kuchyni. Tak jako na palubě „plovoucího Ritzu“, jak se tehdy Titaniku přezdívalo, vás čekají:

1. Předkrm: Admirálské kanapky

2. Polévka: krémová s bushmillskou whiskey

3. Salát: chřestový a řeřichový na víně, podávaný se šampaňským a opékaným holoubětem

4. Ryba: vařený losos, zdobený okurkou a čerstvým koprem

5. Sorbet: mátový na extraktu z růží

6: Hlavní chod: propečené filé Mignon s Foie Gras a lanýži naloženými v koňaku, madeirská redukce z černého vína spolu s bramborami, mrkvovým krémem a cuketovou nádivkou

7. Dezert: kořeněné broskve v chartreuském želé s francouzskou vanilkovou zmrzlinou

8. Osvěžení: sýry a ovoce

9. Závěr: Káva a petit fours

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.