Sociální sítě
Nahoru

Nejtajemnější dražba: Co je vlastně uvnitř?

Blíží se den, kdy můžete okusit jeden z nejtajemnějších nápojů všech dob. Sedm švédských potápěčů v Baltském moři objevilo poklad ve vraku lodi. Nešlo o zlato a drahé kameny, i když podobnou cenu mít bude. Z hlubin poblíž finského ostrova Aland vyzvedli 30 láhví šampaňského neznámé značky. Experti Moet & Chandon předem popřeli, že by šlo o jejich značku, korek s označením Juclar nasměrovával do Andorry, nápoj pochází zřejmě z roku 1785. Rozbor směsi velmi sladké chuti se silným nádechem dubu a tabáku nakonec víceméně jasně poukázal na Veuve Cliquot. Značka však v análech nenašla stížnost ruského carského dvora, že by mu do Petrohradu nebyla doručena tato vzácná zásilka – dar francouzského krále Ludvíka XVI. Odborníci Veuve Cliquot se tedy od nálezu distancovali a pátrání stále pokračuje. Čísla však stále přesvědčivě přece jen naznačují, že by mělo jít o Veuve Cliquot. Tato firma vznikla 1772, avšak první láhve byly uloženy do sklepů na dobu 10 let. Tedy do roku 1782 žádný neopustil značku. Po roce 1789 a francouzské revoluci zase výrazně poklesla produkce.

Nyní se již upřesňuje den, kdy šampaňské půjde do aukce. Vyvolávací cena jedné láhve je odhadována na více než 5 milionů korun. Majitel by se přes stáří měl těšit na vysoký zážitek. Hloubka 55 metrů, tma a chlad totiž zachovaly zřejmě původní kvalitu perlivého moku.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.