Sociální sítě
Nahoru

Nejvýše položená restaurace na světě se buduje v Burj Khalifa – byli jsme u toho

To byl víkend, ze kterého se mi zatočila hlava… Po strávení dvou hodin, během nichž jsem přehlížel Dubaj, takřka již hlazen oblaky, a obdivoval největší světovou fontánu na světě, mě přepadl hlad a žízeň. Co teď? Na stropě světa, ve 124. patře nejvyšší budovy planety Burj Khalifa, žádný bufet není. V restauraci Armani Hotelu, který je součástí budovy, jsem neměl rezervaci a jedna z cedulek mě vedla o dvě patra níž. Předčasně. Bude tu restaurace Atmosphere, ale až v lednu. Měl jsem ale štěstí. Dovolili mi nahlédnout za plného chodu prací.

Nejvýše položený restaurant světa byl navržen Adamem Tihanym. Když jsem vcházel do živě tepajícího prostoru, plného stavebníků, maně mě napadl otřepaný vtip: „Víte, proč chce NASA koupit fotbalový stadion na Strahově? Protože to je jediné místo na světě, kde není atmosféra!“ Tady však atmosféra nechybí – přesně v duchu názvu, který se klaní dechberoucí lokaci a luxusní adrese v hrůzné výšce, z níž se ježí chlupy.

Přivítal mě chief executive officer Emaar Hospitality Group Marc Dardenne, který hodlá provozovat restauraci. „Výhoda tak vysoko položeného místa je v tom, že jde o grill room concept, tedy současně se grilujete za prosklenými stěnami velmi blízko slunci, a současně si užíváte ticha. Nikde si tak dobře nevychutnáte oběd, odpolední čaj, drinky před večeří a samotnou večeři. Chápete, že je stále velmi unikátní být v Dubaji, i když mnozí tvrdí, že Dubaj je minulost a Abu Dhabi budoucnost,“ říkal Marc.

Restaurace je pouhá dvě podlaží pod observatoří „At the Top“ a EHG se snaží už nyní vtlouci turistům do hlavy, že jde o jeden z „must-visit“ bodů v Dubaji. Tedy že jím bude – v lednu 2011. Adam Tihany, známý návrhář, byl vybrán poté, co vymazlil resort One&Only v Kapském Městě. „Nechci, aby se říkalo, že to je nejvyšší restaurace v Dubaji. Nejde tu o Dubaj. Ta leží někde dole. Jsme tak vysoko, že se nakláníme možná i nad Perský záliv, nad Evropu, prostě celý svět. Bude to mimořádný zážitek.“

Fotit jsme ještě v prostorách, které se teprve dolaďují, nesměli, už nyní se ale těšíme na reakce prvních hostů.

Více z rubriky Adrenalin

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.