Sociální sítě
Nahoru

Kupte dílo nejpodivnějšího vraha historie

Je to unikátní sběratelská příležitost spojená se zajímavou investicí. Do 1. června probíhá v Sin City Gallery (E. Charleston Boulevard 107, Suite 100, Las Vegas, USA) prodejní výstava díla „Klauna zabijáka“, jednoho z nejpodivnějších sériových vrahů všech dob. Nabízí se 71 maleb z cely smrti, a nejen to. Rozhodně doporučujeme minimálně navštívit, ne-li přímo koupit!

Výstava se jmenuje Multiples a je portfoliem prací Johna Wayna Gacyho. Tento již popravený vrah je kategorií sám pro sebe, ačkoli oficiálně jsou jeho olejomalby zařazovány do tzv. Art Brut mezi práce sebevrahů a vězňů. Mají totiž jedno zásadní sběratelské lákadlo. Autoři zpravidla už nežijí a svou tvorbu provozovali za mřížemi, mnohdy při vědomí termínu vlastního konce.

Také Gacyho sbírka je od roku 1994, kdy byl popraven, logicky limitovaná. Celkem 71 maleb odráží jeho myšlenkové pohnutky poté, co byl odsouzen za znásilnění a zabití 33 mladých chlapců. 29 z nich pohřbil ve sklepě svého domu, zbývající 4 již musel hodit do řeky. Do hřbitova, jak označil svůj sklep, se už nevešli.

Paradoxní je, že měl k dětem dobré srdce a často chodil bavit děti do nemocnic v převleku za klauna. „Klaun zabiják“, jak se mu říkalo, byl velmi úspěšný a vlivný podnikatel, dokonce se dobře znal s první dámou USA Rosalynn Carter. Byl ženatý, ale díky bohatství a ekonomickému zajištění se nudil.

Ženě v žertu oznámil, že je bisexuál, aby pak – opět z nudy – si bisexualitu vyzkoušel. Často jezdil jen tak po ulicích Chicaga a víceméně z nudy oslovoval hochy. Ohrožoval je zbraní, nutil je k ruské ruletě, pak je i vraždil. Zkoušel, kam až může zajít. Osudným se mu stalo, že kluky už kontaktoval i po telefonu a sděloval jim i své pravé jméno. Klaunsky se choval i před soudem, kde prohlásil: „Nejsem vinen ničím horším, než že jsem bez povolení provozoval hřbitov.“

Během pobytu ve vězení se naučil malovat a jeho oblíbeným tématem byli klauni. Každou olejomalbu úspěšně prodal (až za cca 20 000 USD), z peněz se neustále pro legraci odvolával a odkládal tak popravu. Než dostal smrtící injekci na Silvestra 1994, jeho poslední slova zněla: „Kiss my ass“.

Gacyho dílo se nevystavovalo sedmnáct let. Současná výstava je proložena mnoha přednáškami znalců díla i lékařů. Hledá se kupec, který by se stal výhradním majitelem, ale je možné, že dojde i k rozprodeji jednotlivých kusů. Již se ohlásili agenti velkých obdivovatelů Gacyho díla, kterými jsou Dave Navarro, Trent Reznor, John Waters nebo Johnny Depp. Rozhodně doporučujeme alespoň návštěvu.

Celková hodnota 71 originálních maleb Johna Wayna Gacyho činí 250 000 USD (4 400 000 Kč). Stejnou hodnotu mají osobní memorabilie, které měl Gacy při sobě v cele smrti. Za dalších 200 000 USD (3 500 000 Kč) získá kupec práva ke všem obrazům (pro účely publikací a dalšího byznysu) a zejména velmi ceněných 14 hodin audionahrávek, které zachycují rozhovory Gacyho se 40 různými sběrateli při vyjednávání ceny v cele. Konverzace zachytila i Gacyho popisy vražd a výklad svého změní. Marketingový a merchandisingový potenciál se odhaduje na miliony dolarů.

Více informací a možná přednostní rezervace pro vážného zájemce na e-mailové adrese: drlaura@sincitygallery.com.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.