Sociální sítě
Nahoru

Svůdný zvuk znamenitých Bowers & Wilkins

Nové reprosoustavy proslulé manufaktury Bowers & Wilkins řady PM1 se ve firemní hierarchii nachází hned pod referenční řadou 800 Diamond. Jejich hlavní inovací je zcela nový výškový reproduktor, který je konstrukčně podobný právě těm v současné řadě 800 Diamond, má ale hliníkovou membránu zpevněnou karbonovým kroužkem. Díky tomuto utužení se charakteristika aluminiové membrány podstatně přiblížila té diamantové, přitom za velmi přijatelnou cenu. Nápad tímto způsobem zpevnit aluminiovou membránu karbonem však zcela nový není – podobné řešení již firma B&W využila v reprosoustavách Original Nautilus (známý „šnek“) – nicméně tehdy použitá technologie byla velmi náročná a byla tedy vhodná jen pro kusovou výrobu. Nyní se podařilo s velkou přesností vyrábět karbonový kroužek, který pak lze snadno aplikovat na aluminiové membrány při velkosériové výrobě.

Membrána středobasového reproduktoru je již tradičně zhotovena z Kevlarových vláken a o hladký přechod mezi oběma reproduktory se stará vyhybka osazená prémiovými komponenty. Design robustní ozvučnice, navržené tak aby odolávala vibracím, má na svědomí Morten Warren, stojící i za designem reprosoustav Zeppelinu či řady 800.

Designově propracované a zvukově obdivuhodné reprosoustavy PM1 budou dostupné snad koncem července a jejich předpokládaná cena je 76 000 Kč za pár včetně stojanu. V Praze stačí navštívit exklusivní zvukové studio AudioEgo (www.audioego.com) a v Brně high-end studio Jasyko (www.jasyko.cz).

Více z rubriky Hi-end audio

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.