Sociální sítě
Nahoru

Nejvyšší správní soud – logo PRIM je autorským dílem

Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti společnosti ELTON hodinářská, a.s. z Nového Města nad Metují a svým rozsudkem ze dne 27.7.2011 rozhodl, že logo PRIM, vytvořené panem Josefem Židem, je autorským dílem. K užívání tohoto autorského díla vlastní v současné době práva pouze společnost ELTON hodinářská.„Toto soudní rozhodnutí opravňuje společnost ELTON hodinářská, a.s., jako jedinou, k tomu, užívat označení PRIM (v této podobě) z pohledu autorského práva,“ vysvětluje člen představenstva ELTON hodinářská Jiří Helikar. Autorská práva k označení PRIM v níže uvedené podobě vlastní právě ELTON hodinářská, a to na základě platné licenční smlouvy, uzavřené s autorem tohoto označení, panem Josefem Židem, bývalým zaměstnancem s.p. ELTON, který jej vytvořil v roce 1969. Současný výrobce českých hodinek PRIM, společnost ELTON hodinářská, a.s., je právním nástupcem národního podniku ELTON, který vznikl v roce 1969 vyčleněním z národního podniku Chronotechna Šternberk. Toto právní nástupnictví bylo již potvrzeno rozsudkem Krajského soudu v Ostravě ze dne 27.4.2005 potvrzeným rozsudkem Vrchního soudu v Olomouci ze dne 26.7.2006.ELTON hodinářská, a.s. je také majitelem veškeré historické konstrukční dokumentace ke všem hodinkám vyrobeným v továrně v Novém Městě nad Metují, od jejího založení v roce 1949 do dnešních dnů. Je rovněž majitelem nebo jediným uživatelem veškerých autorských práv vztahujících se k designu zde vyrobených hodinek a hodin.Tento důležitý rozsudek Nejvyššího správního soudu společnost ELTON hodinářská opět přibližuje k cíli – aby výhradní právo označovat hodinky značkou PRIM měl pouze jejich tradiční český výrobce a nikoli společnost, která na náš trh dodává hodinky, vyrobené převážně v Asii,“ věří Jiří Helikar.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.