Sociální sítě
Nahoru

Ondřej Berkus aneb vše nejlepší k narozeninám

Jeden z mála českých hodinářů, který je zároveň i nožířem, si rozhodl ke svým narozeninám nadělit vlastnoručně vyrobené hodinky. Číslo modelu #25 pak mělo korespondovat právě s jeho věkem. Hodinky si však ihned našly zájemce a dobrotivý hodinář Ondřej Berkus nedokázal říci ne. Na své vlastní hodinky pro své zápěstí si tak bude muset zase chvilku počkat. Jeho myšlenka byla však nádherná a vycházela z nesmrtelného designu slavných Portuguese Yacht Club od manufaktury IWC, které opravdu zbožňuje.Na první pohled uhrane žlutá centrální ručka v barvách Giallo Midas, tedy zbarvení využívaného na proslulém zuřícím býkovi Lamborghini Gallardo. Další ručky jsou pak samozřejmě také ručně dělané a vskutku osobité. Ve středu hlavní dvojice je pak vrstva bílého luminiscenčního nánosu. Ten pokrývá i vyfrézované číslice a indexy, které na temně černém leptaném číselníku z nerezového damašku Chada Nicholse (s velmi nízkým počtem vrstev) působí opravdu kontrastně. Stejně tak je tomu i u bílé obruby sčítačů chronografu, která na černém DLC podkladu opravdu září.„Samotné pouzdro s titanovým dýnkem, které lemuje safírové sklo umožňující průhled do nitra strojku, je zhotovené kompletně z kompletně z damasteelu, který byl pro základ pouzdra překován, aby měl ještě zvláštnější vzor, tedy hlavně na bocích, kde by se při použití nepřekovaného ukázalo jen svislé žebrování“ říká mladý Ondra Berkus. „Tlačítka a korunka jsou taky z překovaného damasteelu, v tomhle případě nataženého do délky, aby velikost vzoru proporcionálně odpovídala velikosti korunky – takže na korunce není přehnaně hrubý vzor“ dodává.Mladý architekt severského hodinářského stylu osadil model #25 tradičním mechanickým strojkem ETA Valjoux 7750 s automatickým nátahem, který zajišťuje rotor nevšedního vzhledu, z vlastní produkce. Na číselníku lak lze vyčíst hodiny a minuty doprovázené mimostřednou vteřinkou na pozici 9. Na 12 a 6 jsou pak sčítače chronografu doplňující centrální sekundovou ručku. Možnosti umístění data se však hodinář vzdal a dal přednost čistému designu.Z fotek, které nám exklusivně dodal foto ateliér Photowatches.eu, je nádherně patrný i žraločí kožený řemen s prošíváním, který je zakončen sponou z damasteelu, opět překovaného, aby měla stejný vzor jako profilovaná luneta. Pokud vás tento nevšední model zaujal, na zakázku si lze objednat podobný, nikoli však stejný, neboť ruční práce na zakázku zůstává stále unikátní cestou, jak vlastnit hodinky, které na světě nikdo jiný nebude mít. Stejně tak tomu je u modelů #18 The Apollo či #21 Ski & Mountains, o kterých jsme informovali.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.