Sociální sítě
Nahoru

Exklusivní magazín Top Class na pultech, zaujal jej i nový vydražený Freak

Vánoční číslo exklusivního magazínu Top Class, které dnes oficiálně vyšlo ve zvýšeném nákladu, se letmo dotklo i tématiky letošní, již čtvrté, monacké aukce hodinek Only Watch 2011. Ta, jak jsme již informovali, přinesla  4 563 000 euro, které byly věnovány na pomoc podpory výzkumu v oblasti léčby svalové dystrofie. Jedním z velmi žádaných exemplářů byl i ocelový Freak Diavolo, jehož cena se vyšplhala na 125 000 euro, tedy na částku přesahující 3 milióny Kč. Portál iLuxus tak doplňuje informace luxusního magazínu a přináší podrobnou studii celého konceptu Freak, který lze v tuzemsku pořídit pouze v Klenotnictví Dušák.

Novodobá historie manufaktury Ulysse Nardin začíná v roce 1983, kdy ji koupil švýcarský obchodník Rolf W. Schnyder.  Ve značce Ulysse Nardin se mu podařilo úspěšně spojit tradici s novým mladistvým elánem a patřičnou dávkou extravagance. Hodinky Ulysse Nardin to jsou tvarově výrazná pouzdra, orientálně zdobné číselníky a hlavně velmi složité mechanické strojky se stovkami drobounkých součástek. V její novodobé kolekci nalezneme i trojici hodinek s astronomickými komplikacemi, na jejichž vývoji se podílel hodinářský „Leonardo Da Vinci“ dnešní doby – Dr. Ludwig Oechslin. Portfolio vysoce komplexních mechanických strojků doplňují kalibry s repeticí, věčným kalendářem s uživatelsky přívětivým nastavováním celého data, mechanické náramkové budíčky a mnoho dalších. Portál iLuxus však zajímá rok 2001, kdy Rolf W. Schnyder na světoznámém veletrhu v Basileji představil hodinky Ulysse Nardin Freak. Odborníci i veřejnost byli šokováni mechanickými hodinkami bez ruček, které přesto velmi přehledně zobrazovaly čas. Hodinky neměly korunku, a přesto je bylo možné natahovat i nastavovat čas.Inženýři Ulysse Nardin šikovně využili rotace jednotlivých ozubených koleček v hodinkách. Zatímco u tradičních mechanických hodinek jsou ozubená kolečka pevně upevněna mezi rigidní základnu i můstky strojku, v hodinkách Ulysse Nardin Freak jakoby malá kolečka carrousel tourbillonu pohybovala celým strojkem. Ručky hodinek jsou představovány samotným strojkem, jehož můstky se plynule otáčí kolem centrální osy a tak zobrazují hodiny a minuty. Čas se na hodinkách nastavuje vroubkovanou lunetou, hodinky se natahují ergonomicky navrženým kolečkem.Hodinky Ulysse Nardin Freak byly prvními malosériově vyráběnými hodinkami, které do světa tradičních materiálů – oceli, mosazi a kovových slitin přinesly funkční součástky strojku vyráběné z high-tech materiálu – oxidu křemíku. V hodinkách se tak spojuje tradice a nejnovější technologické postupy a materiály. Výroba křemíkových součástek probíhá podobnými metodami jako výroba nanosoučástek. Výsledné mechanické křemíkové součástky jsou vyrobeny s desetinásobně větší přesností než běžně používané součástky z oceli a mosazi. Skokové zvýšení přesnosti výroby znamená jediné – vyšší přesnost a stabilitu chodu hodinek. Křemíkové součástky navíc nevyžadují lubrikaci.

Na letošním veletrhu v Basileji manufaktura představila nový model z kolekce Freak – hodinky Ulysse Nardin Freak Diavolo. Pouzdru z bílého zlata o průměru 44 mm vévodí výrazná luneta s černou výplní. Číselník se nese v decentní tmavě šedé a černé barvě, které vhodně doplňují červené detaily. Právě na hodinkách Ulysse Nardin Freak Diavolo je nejlépe vidět postupný pokrok v rozvoji myšlenky prvních hodinek Freak představených před deseti lety. Rezerva nátahu postupně narostla na současných více než osm dní. Vývojem prošel i krokový mechanismus, který je odpovědný za přesnost chodu hodinek i za efektivitu přenosu energie z natažené pružinky do rotačního pohybu. „Tradiční“ materiál vlásku setrvačky byl nahrazen materiály na bázi nanokrystalů diamantů. Nově představené hodinky Ulysse Nardin Freak Diavolo  se od svých „starších“ sourozenců liší nejen černo červeným barevným provedením, ale přítomností vteřinové ručky. Mechanismus tourbillonu je nově opatřen můstkem setrvačky ve tvaru šipky. Klec se kolem své osy otočí jednou za 60 vteřin. Jak klec tourbillonu rotuje, mění svoji polohu i její můstek a na sousedící půlkruhové stupnici je možné snadno odečítat vteřiny.

Manufakturní kalibr UN-208 tiká v rytmu 28 800 kmitů za hodinu. Vlásek setrvačky je vyroben metodou růstu nanokrystalů diamantu na křemíkovém základu. Výsledkem je vysoká odolnost proti magnetickému poli a vynikající kinetické a dynamické parametry setrvačky. Na světě neexistuje žádný další kalibr, který by se vyznačoval rezervou chodu přes osm dní a zároveň byl vybaven tak silným oscilátorem (setrvačkou).

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.