Sociální sítě
Nahoru

Zážitková gastronomie v zahradních kuchyních z kamene

Letní měsíce jsou jako stvořené pro příznivce gardenparty, barbecue, grilování, opékání – prostě pro všechny, kteří mají rádi venkovní posezení s rodinou či s přáteli. A to samozřejmě u stolu plného dobrého jídla a pití.

A právě milovníci takovýchto akcí, kteří navíc chtějí mít ze své zahrady oázu relaxace a místo pro nabrání nových sil, by si neměli nechat ujít záležitost, která nenechá chladným žádného gurmána – zahradní kuchyně, krby a pece, vyrobené z čistě přírodního kamene. Všechny dojmy, pocity a chutě, které tato díla poskytují, se dají shrnout pod jednoduchý pojem – zážitková gastronomie.

Špičkou mezi výrobci těchto zařízení je bezesporu firma Hrdina&České pískovce. „Kamenné krby, udírny a pece nabízejí oproti jiným řešením velké výhody, a to díky tepelně akumulačním vlastnostem kamene. Žádným jiným způsobem nedosáhnete takového kulinářského výsledku – šťavnaté pokrmy s kůrčičkou prostoupené vůní kouře, jsou výsadou právě jen kamenných kuchyní,“ tvrdí návrhář firmy Karel Hrdina, který zasvětil svůj život stavbám z kamene, a to především takovým, které slouží lidem pro relaxaci a přípravu pokrmů. Jako spolumajitel kamenolomu porozuměl více než dobře kameni coby základní surovině a díky dokonalému řemeslu vytváří nejen estetická, ale i plně funkční díla.

Každá kamenná zahradní kuchyně je tak skutečný originál, protože stejně, jako je jiná každá zahrada, musí být jinak řešeno celé posezení v ní, aby vše bylo v dokonalé harmonii. „Každý člověk je jiný a má jiné nároky na relaxaci a odpočinek,“ poznamenává Karel Hrdina. Pro každou zahradu proto vzniká samostatný projekt, a to od menšího krbu až po prostornou pec, v níž se dá upéct chléb nebo pizza, ale i rožnit celé sele. Samozřejmostí jsou i další doplňky – otočný rošt, kamenné umyvadlo, kamenný stůl z masivu, do kamene zabudovaná pípa apod. Díky celkovému vzhledu a vlastnostem kamene se tak každé, byť sebemenší grilování či pečení, mění v opravdový stylový zážitek. A neplatí to jen pro majitele rodinných domů. Stále více si originální a ručně vyráběné kamenné kuchyně pořizují i hotely, restaurace, golfová hřiště a další podniky.

Kontakt: Hrdina & České pískovce s.r.o., Krkonošská 498, Dvůr Králové nad Labem, tel.: 602 448 507, 602 277 330, e-mail: info@hrdina-piskovce.cz, www.zahradni-krby.net

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.