Sociální sítě
Nahoru

Výstava oděvů Giovanny Ferragamo ve Stibbert muzeu

Stibbert muzeum v italské Florencii hostí ve dnech 22. června – 8. října 2012 výstavu dvaceti návrhů Giovanny Ferragamo, druhé nejstarší dcery zakladatele věhlasného módního domu.Tato přehlídka zahrnuje její tvorbu od 60. let až po rok 1982, kdy bylo její jméno velkých pojmem v oblasti módy. Vybrané modely vzdávají holt období, ve kterém byla Florencie vnímána jako světové centrum italské dámské módy.

Tato speciální výstava věnována luxusu a módě dává městu jedinečnou příležitost opět zažít atmosféru Florencie 50. let 20. století, kdy se zde zrodil pojem „italská móda“. Seznam těch, kteří tehdy vytvářeli italské oděvy a doplňky byl skutečně dlouhý a mnozí z nich byli dokonce přímo Florenťané: Emilio Pucci, Cesare Guidi, Valditevere, Gucci, Emilia Belliniho a Scarabocchio. Salvatore Ferragamo měl mezi nimi výsostní postavení, jelikož jeho obuv dosáhla ikonického statutu „Made In Italy“ už ve dvacátých letech 20. století, kdy tento výraz ještě nebyl zdaleka tak hojně používán jako je tomu dnes.

Giovanna Ferragamo začala navrhovat první oděvy v pouhých 15 letech. Tehdy, v roce 1959, také představila světu svoji první kolekci v newyorském hotelu Plaza. Giovannin otec snil o její budoucnosti v tomto odvětví a plně ji podporoval, aby ještě před ukončením klasického vzdělání pokračovala dále ve studiu v Institutu Lucrezia Tornabuoni, kde se věnovala čistě módnímu návrhářství.

V roce 1964 se provdala a ačkoliv postupně vychovala čtyři děti, nikdy neopustila svoji kariéru, která je pro ni stále více vášní, než pouhou profesí. V jejím stylu se zrcadlí její vlastní osobnost – je elegantní, minimalistický, komfortní a nepostrádá lesk Glamouru.

Tvorba Giovanny Ferragamo je považována za neocenitelný přínos pro rozvoj italské módy a pro její mezinárodní obraz po celém světě. Výstava ve Stibbert muzeu vzdává hold jejímu celoživotnímu nasazení a tvůrčímu talentu.

Více z rubriky Butiky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.