Sociální sítě
Nahoru

BMW a Zagato: Po Coupé přišel na řadu Roadster

Ani ne tři měsíce po senzační premiéře vozu BMW Zagato Coupé se v rámci americké přehlídky elegance Pebble Beach Concours d`Elegance představil další plod spolupráce BMW a karosárny Zagato. BMW Zagato Roadster, které vzniklo během pouhých šesti týdnů, je další ukázkou umu a schopností zaměstnanců této tradiční italské karosárny. Současně je dokonalým vyjádřením sportovní elegance, která je z BMW Zagato Roadster jasně patrná na první pohled.

Na setkání Pebble Beach Concours d`Elegance byl tento vůz v nejlepší možné společnosti. Každým rokem se při této příležitosti na pobřeží Pacifiku setkávají výrobci i majitelé historických automobilů, aby předvedli nejkrásnější výtvory automobilové historie. Lepší příležitost pro představení BMW Zagato Roadster si proto zřejmě nelze představit.

Takřka okamžitě bylo jasné, že další společně navržený vůz bude roadster. Ostatně, žádný jiný druh automobilu není tak působivým vyjádřením fascinací motorismem, jako právě tento. Stažená střecha, dvojice sedadel a příkladná dynamika dovoluje řidiči naplno a všemi smysly si užívat výkonnost a z ní vyplývající specifickou radost z jízdy. Tyto základní schopnosti jsou v případě vozu BMW Zagato Roadster doplněné o nezaměnitelný italský charakter, vyjadřující schopnost užívat si života. Designérům se podařilo dodat tomuto vozu vlastní osobitý charakter, avšak bez toho, aby se dotkli jeho identity nebo příslušnosti k dané značce.

BMW i Zagato mají za sebou celou řádku úspěšných roadsterů a BMW Zagato Roadster do této tradice skvěle zapadá. Stavba roadsteru samozřejmě vyžaduje mnohem více, než pouze sejmout střechu z Coupé. „Tento vůz není navržen pouze jako elegantní otevřený stroj, ale je především maskulinním a extrémně dynamickým sportovním vozem, který evokuje dravost a sportovní jízdní zážitky,“ vysvětluje základní rysy vozu BMW Zagato Roadster šéfdesignér společnosti Zagato Norihiko Harada. Stejně, jako je tomu u BMW Zagato Coupé, také Roadster je navržen pro provoz na běžných silnicích a jízdu vysokými rychlostmi.

Proporce automobilu přímo naznačují, jak speciální jízdní zážitky lze očekávat za jeho volantem. Protažená kapota motoru a dlouhý rozvor posunuly posádku až dozadu k poháněným zadním kolům. Pasažéři tak sedí mimořádně „sportovně“ a velmi nízko – dokonale zapuštěni ve voze. Spojení typického tvarování ploch BMW a schopnosti Zagata jasně definovat jednotlivé detaily, ale také celkovou hmotu vozu, dalo vzniknout vozu, který již na pohled vypadá doslova natěšeně a jakoby nadšeně pro rychlou jízdu plnou řidičských emocí.

Absence střechy vystavuje interiér roadsterů na obdiv. Často si pozorovatel všimne exteriéru vozu až při druhém pohledu. Interiér vozu BMW Zagato Roadster je navržen tak, aby bořil hranice mezi exteriérem a interiérem a oba tyto celky působivě propojoval.

Speciální materiály a barvy vytvářejí potřebný soulad mezi vnější a vnitřní částí vozu, současně dodávají BMW Zagato Roadster velmi exkluzivní charakter. Hnědá kůže obepíná vnitřní prostor a přechází z přístrojové desky do dveří a dále za sedadla, a v neposlední řadě je použita i na ochranných obloucích. Toto řešení obklopuje prostor pro posádku a vhodně doplňuje ostatní části interiéru a přístrojové desky, které jsou provedené převážně černou barvou. Příjemná hnědá barva se decentně objevuje i na dalších částech vozu – například je použita na prošívání sedadel, volantu, dveřích a středové konzoli. Exkluzivní původ tohoto vozu je vklíněn také do hlavových opěrek, v nichž je vyšito hnědé písmeno „z“.

Interiér je samozřejmě navržen v typickém duchu BMW, vyznačuje se proto dokonalou pozicí za volantem, stejně tak jako praktickým rozvržením všech ovládacích prvků. Pro přístrojovou desku jsou typické horizontální linie, které opticky zvětšují její šířku, zaujme rovněž vysoká středová konzole. Celek působí nesmírně exkluzivním dojmem, který na sebe strhává pozornost.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.