Sociální sítě
Nahoru

FIM Group představuje bydlení ve stínu Karlova mostu

Pražskou Míšenskou ulici najdete snadno. Leží jen pár kroků od Malostranské mostecké věže, trochu stranou zájmu turistů i spěchajících Pražanů, zároveň v samém srdci historického centra. Její unikátní polohu si bohatí a vážení měšťané uvědomovali již krátce poté, co na ní někdy okolo roku 1707 začaly vyrůstat první barokní domy a oblast pod nejdůležitějším pražským mostem se proměnila v centrum malostranského průmyslu. Za tři staletí, která od těch dob uplynula, se Praha samozřejmě proměnila k nepoznání – ovšem Míšenská coby exkluzivní adresa zůstává.

Povrzávající domovní znamení, prozrazující něco víc o původních majitelích domů, křivolaké uličky nebo malé kavárny a obchůdky, z jejichž dveří na vás číšníci a prodavači povětšinou volají jménem. Bydlení v centrech měst má svá specifika, na která se ovšem zvyká až neobyčejně lehce. Pokud si umíte představit říkat doma místům, kam ostatní jezdí jen na dovolenou, a naučit se zvát přátele i známé nikoliv do Míšenské 7, ale do domu U zeleného pole, pak vás jistě bude zajímat nejnovější projekt italské developerské a investiční společnosti FIM Group. Ta totiž v již zmíněné ulici dokončuje rekonstrukci dvou sousedících barokních činžovních domů z let 1708 s téměř společnou historií i budoucností. Oba domy vystavěli v počátcích 18. století na jedné z parcel bývalé Thunovské zahrady vzniklé rozparcelováním původně rozsáhlého pozemku hrabat Thunů. K původním uličním traktům a západním křídlům bylo až později v 1. polovině 19. století přistavěno raně klasicistní křídlo jižní, dávající uvnitř objektů vzniknout dodnes funkčním uzavřeným dvorům. Pro oba dva domy je také symbolický jejich dnešní návrat k italským majitelům, neboť již v druhé polovině 19. století byly ve vlastnictví rodiny Demartini, které sloužily coby zázemí manufaktury na výrobu mýdla.

Současná citlivá rekonstrukce obou objektů proběhla s maximálním důrazem na zachování všech původních stavebních konstrukcí a detailů tak, aby v jejich konečné podobě co možná nejvíce vynikla zručnost a šikovnost našich předků. V domech je tak možné narazit třeba na původní kamenné dveřní zárubně, proběhla kompletní rekonstrukce unikátních a rozsáhlých sklepních prostor a ojedinělou historii spojenou s výrobou mýdla připomíná stařičký komín stojící na dvoře domu číslo pět U modré podkovy. Že úcta k postupům a řešením dávných mistrů se nijak nevylučuje s nároky na moderní, luxusní bydlení pak dokládá vybavení pěti nově vystavěných bytů s rozlišným dispozičním řešením a výměrami od 72 do 250 m2. Nabídku prostor k bydlení v domech čp. 72/III a 73/III doplňuje trojice malebných obchodních jednotek o rozloze 34 m2, 42 m2 a 114 m2.

A až se půjdete do Míšenské podívat na to, jak se na domě U zeleného pole vyjímá staronové znamení, nezapomeňte se zastavit v přilehlých vyhlášených podnicích. Víno ve Vinograf Baru z rukou sommeliérky Kláry Kollárové, domácí kuchyně v Lokálu řetězce Ambiente nebo jeden z téměř sta druhů koňaků U staré studny vám jistě zjednoduší rozhodování, zda byste právě zde dokázali žít.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.