Sociální sítě
Nahoru

Christian Laurent z Jaeger-LeCoultre vysvětlil technické detaily linie Duométre

Hodinářský mistr Christian Laurent, vedoucí oddělení vysoké hodinařiny a komplikací manufaktury Jaeger-LeCoultre, si udělal chvilku času a do detailu vysvětlil na jakém principu pracuje celý koncept Duomètre. Ten byl v manufaktuře z Le Sentier oživen už před pěti lety, kdy mechanický Calibre 380 vdechl život zlatým hodinkám Duomètre à Chronograph. O tři roky později se objevil Duomètre à Quantime Lunaire (Calibre 381) a konečně loni velmi žádaný Duomètre à Sphérotourbillon (Calibre 382) v hodnotě šesti miliónů korun. Těch bylo zatím dodáno zákazníkům šest, přičemž na další se netrpělivě čeká. Produkce takto komplikovaných modelů nejde totiž rozhodně urychlit, i přestože poptávka po modelu je opravdu vysoká. Podobně tomu bude i u dostupnější letošní novinky Duomètre Unique Travel Time, která limitovaná sty kusy z bílého 18kt zlata. Jedná se o hodinky nabízející kromě místního času, jež je zobrazován v pravé částí číselníku, také čas na dalších místech světa.

Naše pozornost však směřovala ke dvojici modelů, které budou v Praze dostupné. Prvním z nich je Duomètre à Chronograph (820 000 Kč) zaobalený do růžového zlata, do kterého se Christian Laurent rozhodl uložit mechanický strojek Calibre 380, přezdívaný „Dual-Wing“, který byl počátkem nové řady Duométre. Inovace spočívala ve dvou na sobě zcela nezávislých pérovnících, přičemž každý má i svůj ukazatel rezervy chodu. U modelu Duométre á Chronograph se první stará o přesný čas (minuty, hodiny, vteřiny – zlaté) a druhý má na starosti zbylé funkce chronografu indikované do modra popouštěnými ocelovými ručkami.

Linie Duométre, stojící na základě dvojice integrovaných strojků, potěší brzy v pražském klenotnictví Dušák také modelem Quantime Lunaire (840 000 Kč). Ten nabízí poetickou komplikace měsíčních fází, doplněnou o věk měsíce a datum v levé části černého číselníku. V pravé jsou klasicky indikované hodiny, přičemž ve středové části je sekundová ručka doplněná opětovně skokovou indikací 1/6 sekundy! Setrvačka tedy vykoná 21 600 kmitů za hodinu. Hodinky s mechanickým strojkem na ruční nátah nabízejí 50hodinovou rezervu nátahu.

Jaeger-LeCoultre má však s těmito „duometry“ daleko větší plány do budoucna. Kromě sférického tourbillonu či luxusního „world timeru“ přijdou na řadu i další komplikace. Ty však představí značka až zase příští rok, letos se totiž soustředí hlavně na své 180. narozeniny a tím pádem i na výroční modely. Christian Laurent má tedy o něco více času, který může věnovat vývojům nových komplikací a řešení. Tím je přeci jenom Jaeger-LeCoultre pověstný.

Více z rubriky Celebrity

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.