Sociální sítě
Nahoru
reklama

Chorvatský Mlýn na podzim uchvátí

S pravou chorvatskou a středomořskou kuchyní se je možné už třináctým rokem setkávat ve vyhlášené pražské restauraci Chorvatský Mlýn. Nám se podařilo zjistit, že pro podzimní sezónu připravuje majitel restaurace Dražen Horvat se svým týmem zajímavé gastronomické akce, ze kterých si návštěvníci odnesou nezapomenutelné gurmánské zážitky. Přichází totiž sezóna lanýžů a kalamárů! Restaurant Chorvatský Mlýn je známý mezi milovníky lahodného jídla zejména vysokými požadavky na kvalitu surovin a ingrediencí, ze kterých profesionální tým pod vedením šéfkuchaře Karla Matyáše připravuje skvělé chorvatské a středomořské pokrmy podle autentických receptur. Čerstvé jaderské ryby a mořské plody, rožněná šťavnatá masa, zejména jehněčí a telecí, chobotnice pečená pod žhavým popelem, lanýžové speciality, ale také vynikající vína z chorvatských vinařství. A přátelská, uvolněná atmosféra. To jsou hlavní důvody, proč se do Chorvatského Mlýna hosté vracejí. Stálé menu restaurace je během roku obměňováno a doplňováno o sezónní speciality. Jako první akci podzimní sezóny představil Chorvatský Mlýn speciální ochutnávku více než deseti druhů mladého olivového oleje z Chorvatska, sklizeň 2013. Naučte se testovat a rozpoznávat různé chuti a vůně tohoto tekutého zlata, nebo chcete-li elixíru mládí, jak se také olivovému oleji přezdívá. A je to zřejmě skutečně tak, podle vědců chrání olivový olej naše cévy, zabraňuje stárnutí buněk, obsahuje esenciální kyseliny, které naše tělo nedokáže samo vyrobit, a má dokonce vliv na játra a žlučník.

Lanýže sice vypadají jako nevzhledná vrásčitá hroudička, které by si obyčejný houbař ani nevšiml. Přitom však jde o exkluzivní lahůdku, za kterou jsou gurmáni po celé zeměkouli ochotni platit vysokou cenu. Právě lanýže nazval démanty kuchyně praotec novodobého gurmánství Francouz Brillat-Savarin. Básník Cicero jim pak říkal děti země. Rozhodně jsou považovány mimo jiné za velmi mocné afrodiziakum.

V polovině listopadu se restaurace Chorvatský Mlýn stane místem konání 9. ročníku tradičních Slavností bílého istrijského lanýže. Labužníky nejvíce ceněné lanýže bílé hledají cvičení psi mezi 15. říjnem a 31. lednem na speciálně určených místech.

V Chorvatském Mlýně bude lanýžové speciality připravovat Zlatý kuchař Chorvatska 2005 pan Damir Modrušan. Těšit se můžete na skvělý zážitek a tři speciálně připravená menu, ve kterých se chuť masa, ryb a těstovin nádherně skloubí s chutí vzácného bílého lanýže. Slavností se osobně zúčastní chorvatský podnikatel a restauratér Giancarlo Zigante, který je držitelem Guinessova certifikátu za unikátní nález obřího bílého lanýže o váze 1310 gramů. Na konci listopadu a začátkem prosince probíhá sezóna jaderských kalamárů. Tito hlavonožci, ze kterých se nejčastěji konzumují chapadýlka zatočená do kroužků, jsou vynikající na grilu či obalovaní. Nejlépe je ochutí klasické středomořské ingredience, tedy olivový olej, česnek, rajčata. Mají bílé lahodné maso, a kdo propadl jejich kouzlu, může se těšit na recepty a jídla, které během letošní sezóny kalamárů chystají kuchaři v restauraci Chorvatský Mlýn.

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.