Sociální sítě
Nahoru

Chorvatský Mlýn na podzim uchvátí

S pravou chorvatskou a středomořskou kuchyní se je možné už třináctým rokem setkávat ve vyhlášené pražské restauraci Chorvatský Mlýn. Nám se podařilo zjistit, že pro podzimní sezónu připravuje majitel restaurace Dražen Horvat se svým týmem zajímavé gastronomické akce, ze kterých si návštěvníci odnesou nezapomenutelné gurmánské zážitky. Přichází totiž sezóna lanýžů a kalamárů! Restaurant Chorvatský Mlýn je známý mezi milovníky lahodného jídla zejména vysokými požadavky na kvalitu surovin a ingrediencí, ze kterých profesionální tým pod vedením šéfkuchaře Karla Matyáše připravuje skvělé chorvatské a středomořské pokrmy podle autentických receptur. Čerstvé jaderské ryby a mořské plody, rožněná šťavnatá masa, zejména jehněčí a telecí, chobotnice pečená pod žhavým popelem, lanýžové speciality, ale také vynikající vína z chorvatských vinařství. A přátelská, uvolněná atmosféra. To jsou hlavní důvody, proč se do Chorvatského Mlýna hosté vracejí. Stálé menu restaurace je během roku obměňováno a doplňováno o sezónní speciality. Jako první akci podzimní sezóny představil Chorvatský Mlýn speciální ochutnávku více než deseti druhů mladého olivového oleje z Chorvatska, sklizeň 2013. Naučte se testovat a rozpoznávat různé chuti a vůně tohoto tekutého zlata, nebo chcete-li elixíru mládí, jak se také olivovému oleji přezdívá. A je to zřejmě skutečně tak, podle vědců chrání olivový olej naše cévy, zabraňuje stárnutí buněk, obsahuje esenciální kyseliny, které naše tělo nedokáže samo vyrobit, a má dokonce vliv na játra a žlučník.

Lanýže sice vypadají jako nevzhledná vrásčitá hroudička, které by si obyčejný houbař ani nevšiml. Přitom však jde o exkluzivní lahůdku, za kterou jsou gurmáni po celé zeměkouli ochotni platit vysokou cenu. Právě lanýže nazval démanty kuchyně praotec novodobého gurmánství Francouz Brillat-Savarin. Básník Cicero jim pak říkal děti země. Rozhodně jsou považovány mimo jiné za velmi mocné afrodiziakum.

V polovině listopadu se restaurace Chorvatský Mlýn stane místem konání 9. ročníku tradičních Slavností bílého istrijského lanýže. Labužníky nejvíce ceněné lanýže bílé hledají cvičení psi mezi 15. říjnem a 31. lednem na speciálně určených místech.

V Chorvatském Mlýně bude lanýžové speciality připravovat Zlatý kuchař Chorvatska 2005 pan Damir Modrušan. Těšit se můžete na skvělý zážitek a tři speciálně připravená menu, ve kterých se chuť masa, ryb a těstovin nádherně skloubí s chutí vzácného bílého lanýže. Slavností se osobně zúčastní chorvatský podnikatel a restauratér Giancarlo Zigante, který je držitelem Guinessova certifikátu za unikátní nález obřího bílého lanýže o váze 1310 gramů. Na konci listopadu a začátkem prosince probíhá sezóna jaderských kalamárů. Tito hlavonožci, ze kterých se nejčastěji konzumují chapadýlka zatočená do kroužků, jsou vynikající na grilu či obalovaní. Nejlépe je ochutí klasické středomořské ingredience, tedy olivový olej, česnek, rajčata. Mají bílé lahodné maso, a kdo propadl jejich kouzlu, může se těšit na recepty a jídla, které během letošní sezóny kalamárů chystají kuchaři v restauraci Chorvatský Mlýn.

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.