Sociální sítě
Nahoru

Omega oslavuje 45. výročí letu Apollo 11

V roce 1969 se dvojice amerických astronautů zapsala do historie. Neil Armstrong a Buzz Aldrin zůstanou navždy prvními lidmi, kteří se prošli po Měsíci a splnili tak úkol zadaný americkým prezidentem J. F. Kennedym o pár let dříve. Dodnes jde o mimořádný počin a obrovský technologický skok pro lidstvo. A OMEGA mohla být po celou dobu jeho součástí. Buzz Aldrin měl své hodinky Omega Speedmaster Professional navlečené přes skafandr. Neil Armstrong nechal ty jeho na palubě lunárního přistávacího modulu jako spolehlivou zálohu palubnímu elektronickému systému. Hodinky Speedmaster Professional v limitované edici k 45. výročí letu Apollo 11 připomínají první přistání na Měsíci a vzdávají poctu ikonickému chronografu, jenž byl součástí tohoto dobrodružství. Šedá barva pouzdra z titanu třídy 2 připomíná povrch Měsíce, zatímco luneta z 18kt zlata Sedna značí ochranný štít lunárního přistávacího modulu Apollo 11.

Číselník s černou PVD úpravou byl zhotoven za pomocí speciálního laseru, který z jeho povrchu vypaluje materiál a ponechává pouze vystouplé prvky jako nápisy, minutové indexy a sub-číselníky. Plastické indexy a všechny ručky jsou zhotoveny z červeného 18ti karátového zlata. Výjimkou je centrální ručka chronografu, která je z hmotnostních důvodů zlacená. Super-LumiNova se zelenou luminiscencí pokrývá centrální ručky a hodinové indexy. Trojici sčítačů kryje klenuté safírové sklíčko opatřené oboustrannou antireflexní úpravu. Samotná luneta je zhotovena z 18kt zlata Sedna a je do ní zapuštěn keramický kroužek s tachymetrickou stupnicí, definující prvek celé řady Speedmaster.

Zadní šroubovací dýnko nese emblém ikonického mořského koníka a po jeho obvodu gravírování o kvalifikaci hodinek pro všechny vesmírné mise: „FLIGHT QUALIFIED BY NASA FOR ALL MANNED SPACE MISSIONS“. A také zde najdete, že jde o první hodinky na Měsíci: „THE FIRST WATCH WORN ON THE MOON“ s údajem o limitované edici: „APOLLO 11, 45TH ANNIVERSARY, LIMITED EDITION 0000/1969“. V rámci této exkluzivní řady bylo zhotoveno 1 969 kusů – číslo, které připomíná významný rok pro lidstvo.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.