Sociální sítě
Nahoru

Koláč, který okouzlil Brigitte Bardot

Originální celoroční cesta Francií, která zákazníkům originálního francouzského pekařství PAUL představuje to nejlepší z každého regionu, pokračuje! V letních měsících zamíříme na jihovýchod Francie.

Poklidný slunečný den ruší jen zpěv cikád, ukrytých v piniích a šumění mořských vln na Azurovém pobřeží. Krása opojně vonící Provence se tříští o strmé horské štíty Alp. Davy turistů v ulicích a na plážích měst se známými jmény – Marseille, Nice, Cannes, Saint- Tropez… Vítejte v regionech jihovýchodu Francie, oblasti kontrastů, které se projevují i v místní kuchyni. Vychutnejte si kulinářskou exkurzi do míst, která proslavila Francii po celém světě. Od června do září je pro Vás ve všech pobočkách originálního francouzského pekařství PAUL připravena celá řada pochoutek se zajímavou historií a původem a samozřejmě také vynikající chutí.
První je koláč Tropézienne, sladký symbol známého městečka Saint-Tropéz, na jehož plážích a v ulicích vznikala nejen legendární série o četníkovi, ale také film „A bůh stvořil ženu“, který proslavil do té doby neznámou Brigitte Bardot. A právě lidé z filmového štábu podlehli tomuto lahodnému výtvoru polského mistra cukráře, usazeného v Saint-Tropez natolik, že jim musel čerstvý dort dodávat i několikrát denně. Zamilovala si ho i Brigitte Bardot, která cukráře požádala, aby koláč pojmenoval „La tarte Tropézienne“. Restaurace stejného jména stále existuje a na svůj oblíbený koláč sem chodí i Brigitte, která dnes nedaleko Saint-Tropéz žije. Koláč Tropézienne je upečený z jemného brioškového těsta, plněný bohatým šlehačkovým krémem, vonícím po vanilce, a posypaný křupavými krystalky cukru.

Chléb je jedním ze základních kamenů nabídky pekařství PAUL. V oblasti Provence si oblíbili Fougasse, bílý chléb ve tvaru obilného klasu s měkkou kůrkou a vláčnou střídkou. Podle legendy byl původně jakýmsi zkušebním pečivem, kterým si pekař ověřoval, zda je pec dostatečně vyhřátá. Učedníci dostávali fougasse ke snídani a tento zvyk se pak přenesl i mezi další obyvatele Provence. V pekařství PAUL ochutnáte speciální Fougasse s kousky oliv.
Milovníky sladkého potěší další dvě novinky, zdobené tzv. růžovými pralinkami – křupavými mandlemi, obalenými barevným praženým/karamelizovaným cukrem, který jim dodává slaďoučkou a zajímavou chuť i texturu. Tato cukrovinka je oblíbená zejména v oblasti Lyonu, kde má také svůj původ. Pralinková tartaletka kombinuje křehký korpus s pralinkovým krémem, meruňkovou polevou a celými růžovými pralinkami navrchu. Růžovými pralinkami je posypána také Brioška s pralinkami, které tato tradiční cukrovinka dodává neobyčejně zajímavou chuť.

Více z rubriky Gastro

  • Valentýn s obsahem alkoholu

    Valentýn je známý jako svátek lásky již celá staletí. Pro její oslavy existuje spousta symbolů, ale jedním z hlavních jsou bezpochyby jahody....

    Marek Zelený9.1.2018
  • Designová perla Karlových Varů

    Jeden z nejlepších hotelů v Karlových Varech se může pochlubit skvělou kombinací špičkových služeb a designového prostředí. Hotel St. Joseph Royal...

    Marek Zelený8.1.2018
  • Týden vína v Praze

    V týdnu od 22. do 28. ledna 2018 se Praha stane dějištěm jubilejního desátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2018....

    Jan Pešek8.1.2018
  • Podlehněte pokušení luxusních sýrů

    Nejen v období Vánoc toužíme, pokud jsme milovníky vybraných lahůdek, potěšit chuťové pohárky noblesní specialitou, jež, pokud jde o kvalitu a chuť,...

    Alena Dušková20.12.2017
  • Menu v Bageterii Boulevard sestavené vyhlášeným guru české gastronomie

    Od včerejšího dne si do oblíbené Bageterie Boulevard je možné zajít na něco opravdu výjimečného. Zimní nabídku totiž rozšiřuje nové CHEF...

    Marek Zelený20.12.2017
  • Čech Jan Teska se stal mistrem světa v míchání koktejlů

    Na mistrovství světa v Kodani zářil český barman Jan Teska. Na světovém koktejlovém šampionátu Mezinárodní barmanské asociace zvítězil s koktejlem, který...

    Jan Pešek19.12.2017
  • Naučte se rozumět vínu – z pohodlí svého domova

    Milovat víno je skvělé, naučit se ho dobře znát je ještě lepší. Přední český sommelier Jakub Přibyl vložil své mnohaleté zkušenosti...

    Marek Zelený18.12.2017
  • Nola: láska ze sídliště

    Že láska prochází žaludkem, to ví snad každý. V restauraci Nola na pražském Pankráci tak už v předvánočním stresu začali myslet...

    Jan Pešek16.12.2017
  • Emirates ve svátečním období nabízí vánoční menu

    Letecká společnost Emirates v prosinci přináší vánoční atmosféru do všech cestovních tříd. Zákazníci Emirates si budou moci jak v jejích letištních...

    Jan Pešek12.12.2017
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.