Sociální sítě
Nahoru

Ryze české hodinky Prim Spartak 60 L.E.

Dne 26. listopadu letošního roku to bude přesně 60 let od schválení projektu zavést tuzemskou výrobu náramkových hodinek v závodě Chronotechna, nyní Elton hodinářská, a.s., Nové Město nad Metují. Při příležitosti výročí 60 let od zhotovení absolutně prvních československých náramkových hodinek proto společnost ELTON hodinářská připravila limitovanou edici s názvem Prim Spartak 60 L. E. Hodinky z této limitované edice jsou ve třech variantách. Z 18 karátového zlata v barvě dle přání zákazníka, z nerezové oceli se zlatou obručí a korunkou, případně kompletně z nerezové oceli. Hodinky o velikosti 40mm mají strojek s automatickým nátahem vlastní výroby, který používá 22 safírových ložisek. Moderní konstrukce zajišťuje vodotěsnost hodinek do hodnoty 5 ATM. Každý kus je samozřejmě očíslován. Ceny hodinek z luxusní limitované edice se pohybují od 64.900,- do 450.000,-. Hodinky jsou opatřeny nápisem LIMITED EDITION na číselníku, který je, stejně jako průhled na strojek Prim kal. 98, krytý safírovým sklem.

Víte, jak tyto legendární hodinky přišly ke svému názvu? Původně se měly jmenovat Kotva. Tento název byl pak během přípravy prototypů z politických důvodů změněn na více vyhovující název Spartak. Držitel tohoto jména totiž ve starověkém Římu vedl povstání otroků a byl komunistickou ideologií používán jako vzor bojovníka proti vykořisťování pracujících vládnoucí třídou. Zajímavostí je, že se logo Spartak používalo ve dvojím provedení. Jednou složené z velkých tiskacích písmen a podruhé jako stylizovaný nápis v psané podobě. Až na konci roku 1957 ministerská komise definitivně rozhodla, že tuzemské hodinky ponesou označení Prim, které se používá dodnes.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.