Gastro | 3.12.2014 | Jan Lidmaňský

Kulinářství jako umělecké dílo: Pot-au-feu

Ačkoli má Rybná ulice, za pražským obchodním domem Kotva, zvláštní pochmurný charakter, dají se v ní najít opravdové skvosty. V linii starých domů, které stále čekají na rekonstrukci, žádá v blízkosti ultra moderního Design Hotelu Josef o pozornost skutečná perla mezi restauracemi Starého Města. Tou je zdánlivě skromné útočiště dokonalé chutě vyhledávajících Pražanů, Pot-au-feu. Intimní atmosféru dvou oddělených místností, které pojmou maximálně 35 gurmánů, dotváří nejenom stylový interiér a tlumené světlo vycházející z oblak umístěných pod stropem, ale také imponující enotéka překypující vytříbenými francouzskými víny. Není to však interiér, který do zvenčí nenápadné restaurace denně láká zhýčkané foodies, ale právě originální kuchyně šéfkuchaře a majitele Jana Kracíka, jenž jakoby se nechala inspirovat mysteriózními obrazy Hieronyma Bosche. Je totiž hříšná. Je o pokušení, kterému se neodolává. Je plná smyslnosti a afrodiziakálních ingrediencí, jejichž moc se projeví až mnohem později, když noc pokročí. Ale stejně, jako Zahrada pozemských rozkoší, tak i jeho kuchyně má svůj ráj. Tím však není myšlen místní klid, ale božské požitky z chutí jeho lahodných jídel v kombinaci s párovanými víny. Loštický pohár zde však nečekejte. Jen obří sklenice z čirého křišťálu a dekantační karafy připravené na provzdušnění francouzských archivních červených vín. O ty se zde stará sommeliér Alexandre Di Cintio, který během posledních dvanácti let prošel nejprestižnějšími a michelinskými hvězdami ověnčenými restauracemi Monaka, Francie, Velké Británie a Skotska, aby se nakonec usídlil v Praze. Jeho znalosti jsou opravdu impozantní, stejně jako profesionální přístup a samozřejmě také Čeština, kterou si během necelých čtyř let perfektně osvojil. Ale zpět do kuchyně, do panství Jana Kracíka. Kromě lahůdek na stálém jídelním lístku jsou pravidelně připravované sezónní speciality, jako je v současné době populární jelení svíčková s lanýžem tuber aestivum podávaná na bramborovém pyré (1 290 Kč), dančí hřbet s podzimní zeleninou a lanýžem tuber aestivum (695 Kč) nebo soté z hovězí svíčkové z černého anguse (595 Kč). Čím ale začít? Rozhodně hvězdou předkrmů v podání vejce 63 s lanýžovými omáčkami a plátky čerstvého lanýže Tuber Aestivum. Zdá se vám 295 Kč za jedno vajíčko moc? Tak na svůj názor rychle přehodnotíte. Jedná se totiž o nejlépe připravené vejce, které široko daleko žádné jiné netrumfne. Jeho chuť je přímo nebeská a patří k nejvyhlášenějším delikatesám podniku. V nabídce je však také telecí brzlík se smrži a černým kořenem (295 Kč) nebo pro francii tradiční šneci v máslové omáčce s bylinkami (185 Kč). Stejně tak je to s hlavními chody stálého menu, která jakoby reprezentovala jednotlivé regiony země galského kohouta. Zatímco k Provence se hodí grilovaná chobotnice s olivami a cherry rajčaty (445 Kč), Údolí Loiry mohou reprezentovat například kachní prsíčka Rosinni, foie gras a lanýže Tuber Aestivum (695 Kč) a Burgundsko tradičně telecí líčka po burgundsku s grilovanou zeleninou a bramborovým pyré (425 Kč). Dokonalou tečkou po francouzské večeři je zcela jistě variace sýrů (225 Kč), které jsou servírované na břidlicových talířcích s ovocným chutney. Jemným doprovodným vínem pak může být poměrně sladké gaskoňské Soleil Gascon 2011. Od dokonalého vinného párování po celý večer je tu ale sommeliér – starosti s výběrem tak lze nechat na něm a prostě si jen zajděte užívat. Stačí si udělat rezervaci na 739 654 884 a rozhodnout se, zda se nechat zlákat podzimními chutěmi francouzské kuchyně nebo lehkými plody moře a rybami. V žádném případě zde nikdo nebude litovat. Pot-au-feu je totiž sázkou na jistotu.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz