Sociální sítě
Nahoru

Fúze temperamentů: večer požitků v budapešťském Gresham Palace

Přiznejme si to otevřeně, typickou charakteristickou vlastností hotelových restaurací obvykle nebývá výjimečnost. Jenže znáte to, výjimka potvrzuje pravidlo. Zkuste se o tom nechat přesvědčit v restauraci Gresham, kterou najdete v přízemí majestátního budapešťského hotelu Four Seasons. Vybočuje už tím, že její šéfkuchař Leonardo di Clemente zařadil lanýže i na snídaňové menu, a to v kombinaci s proslulým vejcem Benedikt. To zde má neskutečný úspěch a hosté hotelu i návštěvníci zvenčí si jej užívají se šunkou, uzeným lososem nebo dokonce špenátem, přičemž příplatek k tradiční snídani je sice zhruba 520 Kč, ale věřte, že za to stojí; konkurovat mu bude snad jen vejce 63 z kuchyně Jana Kracíka ve vyhlášené pražské restauraci Pot-au-feu. Ale zpět do Budapešti, která svou dramatickou architekturou umocňuje požitek ze všech opulentních gastronomických lákadel. Vždyť už samotný hotel Four Seasons vznikl na základech secesního Gersham Paláce z roku 1906, jehož monumentální stavba vévodí výjezdu z nejstaršího mostu spojující Budu a Pešť; řetězového Széchenyiho mostu. Historickému duchu zůstala věrná i restaurace, a to hlavně v drobných detailech, jako jsou křišťálové lustry balancující na hranici art deca a kubismu nebo vzhled baru. Stejně jako v případě pražského Four Seasons a restaurace CottoCrudo, tak i Gresham je chloubou hotelu, kterou vyhledávají i místní bonviváni. A je rozhodně proč. Maďarská kuchyně snoubící se s originálním a svěžím přístupem italského šéfkuchaře zaujme nejenom po estetické stránce, ale samozřejmě také po té chuťové, a to je hlavní. Jakousi fúzi dvou temperamentů navíc umocní chutě maďarských vín, které v Gresham restauraci umí párovat vskutku výtečně. Už samotný aperitiv, kterým je Tokaj extra brut z vinic Sauska, velmi příjemně překvapí. Ke skvělému marinovanému lososovi, který je připravovaný ve vakuu, čímž se naprosto famózně zvýrazní jeho delikátní chuť a neopakovatelná jemnost při zachování charakteristické výraznosti, doporučuje místní sommeliér lehký moderní Kertész Etyeki sauvignogn blanc 2013. Enotéka maďarských vín je však připravena potěšit i ty, kteří zvolí předkrm z hovězího masa, jako je tataráček ze svíčkové s uzeným sýrem Scamorza, kostkami z pečené dýně a ztraceným vejcem. Zde skvěle zvýrazní chuť masa karmínově červené Kadarka Villány 2012 z Budapešti z oblíbených vinohradů Sauska. Maďarsko opravdu nejsou jenom guláše, a tak ačkoli na jídelním lístku nechybí tradiční gulášová polévka, daleko zajímavější je jít cestou houbového krému s lanýži, pečenými kaštany a jeruzalémskými artyčoky nebo úctyhodně silného consommé z volské oháňky, jehož chuť umocňuje nejenom na kostičky nakrájený libový sval začínající za květovou špičkou, ale také pudink z tradiční maďarské foie gras s plátky černého lanýže. Z hlavních chodů nelze nedoporučit zvěřinový duet s brusinkami a pečenými kaštany, k jehož těžké aromatické chuti se perfektně hodí místní Syrah z roku 2011, a to z vinic Kovács Nimród. Zajímavou variantou je také temná býčí krev, jakou je St. Andrea Hangács Bikavér 2011, jenž zde velmi často umocňuje požitek z hovězího steaku ze svíčkové, který na talíři doplňují křehká telecí líčka, křen a jeruzalémské artyčoky. Na poli dezertů samozřejmě můžete jít do klasiky představované hutným a chuťově velkorysým čokoládovým souflé, ale pokud plánujete po večeři ještě obhlédnout budapešťské bary, objednejte si domácí meruňkové želé s pohádkově lehce našlehaným cottage a křehkými plátky bílé čokolády s vanilkou. Dezertní Tokaj s vůní medu jako dokonalé vinné garde je v tomto případě samozřejmostí. Rozmazlujte se, zasloužíte si to.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.