Sociální sítě
Nahoru

Mistři perou pro mistry

Mistrovství světa v ledním hokeji 2015 se vrátilo do České republiky po dlouhých jedenácti letech. Hokejoví fanoušci si mohou do 17. května vychutnávat zápasy mezi nejlepšími týmy světa. Už teď můžeme tipovat, kdo se stane vítězem, ale všichni si jistě přejeme vítězství jediného mužstva – České republiky.

Sestavu nenápadně doplní také značka Miele – tedy prádelna s přístroji Miele. Úkolem profesionálních praček a sušiček Miele bude technická podpora – starat se to, aby měli hráči a další členové týmu vždy perfektně vyprané a čisté prádlo. Kolem mistrovství je vždy spoustu zajímavých témat – sestava jednotlivých týmů, strategie, výkony hráčů i rozhodčích. Málokdo se ale asi zamyslí nad tím, co se děje s obrovským množstvím prádla, které jednotlivé týmy nutně potřebují ke svému fungování. V Praze i Ostravě bude k dispozici skupina lidí, která se právě o to bude starat v improvizovaných prádelnách.

Pražská část mistrovství světa se sice odehrává v O2 Areně, ale prádelna bude umístěna ve Sparta Areně v blízkosti hotelu Expo. O komfort hráčů zde pečuje také profesionální pračka PW 6137 a sušička PT 8337 – obě pro 13-16 kg prádla.

Jak tomu bude v ČEZ Areně Ostrava, nám osvětlil Petr Celerin, kustod HC Vítkovice Steel a především ten, kdo se na letošním MS bude spolu s kolegy a přístroji Miele starat o to, aby měli hráči vždy perfektně vyprané prádlo. Povídání s panem Celerinem bylo nejen poučné, ale i velmi příjemné.

Jak vypadá prádelna hokejového mistrovství?

Pro potřeby mistrovství jsme v ostravské ČEZ Aréně vytvořili jakousi mobilní prádelnu, kterou tvoří čtyři profesionální pračky Miele PW 6107 a tři profesionální sušičky Miele PT 8257 (na 10 kg prádla – pozn.). V záloze máme pro případný neočekávaný nápor pro jistotu také pět praček a pět sušiček Miele, které jsme už dříve využívali v našem klubu (HC Vítkovice Steel).

Co všechno z výbavy hokejisty se může prát a kolik váží prádlo pro jednoho hráče?

Prát můžeme vše, co je z nějaké textilie – tedy tričko, šortky, ribana, štulpny, dresy, apod. Prádlo na jeden trénink, pokud počítáme i ručníky, váží cca 3,5 kg.

Máte zkušenosti z MS v roce 2004? Změnilo se od té doby něco – tedy co se týká oblečení pro hokejisty?

Stejně jako letos, i v roce 2004 jsme se v Ostravě starali o to, aby týmy na MS dostávaly včas perfektně vyprané prádlo. Pokud mohu soudit, určitě se změnily používané materiály. Dříve hokejovému oblečení jednoznačně dominovala bavlna, dnes se dostávají ke slovu především funkční materiály. A ty samozřejmě vyžadují jinou péči.

Využíváte tedy nějaké speciální programy?

Prádlo pereme na 30 ºC v krátkém programu, dresy se perou rovněž na 30 ºC, nepoužívá se na ně aviváž a nesmí se sušit horkým vzduchem. Zhruba za dvě hodiny by mělo být vše připraveno k dalšímu použití.

Dokážete odhadnout, kolik kg prádla denně asi vyperete?

Začněme standardní sestavou – na jeden tým počítejme cca 25 osob (20 hráčů, 2 gólmani), 3-4 náhradníci a trenéři. Denně „odbavíme“ jak týmy, které hrají, tak ty, které trénují. Předpokládám, že denně vypereme neuvěřitelných 900 – 1000 kg prádla, 600 kg pracího prostředku a 250 litrů aviváže!

Děkujeme za rozhovor a přejeme jak hráčům, tak celému realizačnímu týmu, aby vše dopadlo na jedničku.

www.miele.cz

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.