Sociální sítě
Nahoru

V Mariánských Lázních se znovu rozezní Festival Fryderyka Chopina

K Mariánským Lázním už víc jak půl století patří významný hudební svátek Festival Fryderyka Chopina. Tento rok se od 13. do 23. srpna uskuteční jeho 56. ročník. Klavírní virtuozita rozezvučí křídla C. Bechstein na mnoha místech lázeňského města, a to i v předstihu festivalu v rámci mezinárodní klavírní soutěže. Jeden z pěti nejstarších evropských hudebních festivalů pojmenovaný po slavném skladateli a klavírním virtuózovi Fryderyku Chopinovi vznikl v roce 1959, stejně jako Společnost Fryderyka Chopina, která jej společně se soutěží neúnavně v Mariánských Lázních pořádá již 56 let. Festival a soutěž se konají za finanční podpory Města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje a Ministerstva kultury České republiky. Generálním partnerem a významným sponzorem festivalu je pak akciová společnost Léčebné lázně Mariánské Lázně, která se již dlouhá léta snaží vytvořit pro festival, jeho interprety a návštěvníky co nejdůstojnější zázemí. Partnerskými hotely festivalu jsou hotely Butterfly, Grandhotel Pacifik a Centrální Lázně. Jeden z největších letních hudebních svátků u nás přiláká do věhlasného lázeňského města i tentokrát spoustu mezinárodně uznávaných hudebníků a zpěváků. Mezi nimi nebudou chybět umělci z České a Slovenské republiky, Itálie, Arménie, Monaka, Kanady a Francie. Vystoupí rovněž domácí těleso lázeňského města Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně, jenž patří k nejstarším symfonickým orchestrům v Čechách. Hosté Mariánských Lázní si budou moci vyslechnout léčivé tóny klasické hudby v podání vynikajících interpretů na mnoha místech lázeňského města. Zahajovací a závěrečné koncerty se odehrají ve Společenském domě Casino. Skladby Fryderyka Chopina i dalších významných skladatelů však rozezvučí v průběhu festivalu i Městské divadlo, hudební síň Domu Chopin, Anglikánskou kapli, Evangelický kostel a Zámek Kynžvart. Jednou za dva roky se v rámci festivalu koná také Mezinárodní klavírní soutěž Fryderyka Chopina. Toto léto budou usilovat o uznání svého umění mladí klavíristé ve dnech 10. – 13. 8. již po desáté. Koncert laureátů 10. ročníku soutěže se uskuteční hned první festivalový večer, ve čtvrtek 13. 8. Stejně jako mladí soutěžící i již zkušení interpreti se na Chopinově festivalu mohou vždy spolehnout na výběr kvalitních klavírních křídel. Během 56. ročníku na nich bude zářit značka C. Bechstein. Nejvýznamnější evropský dodavatel pianin a klavírů firma C. Bechstein Pianofortefabrik již od roku 1853 zásobuje kvalitními hudebními nástroji v téměř všech cenových úrovních a v několika liniích nespočet privátních milovníků hudby, institucí a umělců.

Součástí letní hudební události v Mariánských lázních jsou rovněž doprovodné akce. Městské divadlo ozdobí výstavy Úsměvné kresby Osvalda Klappera a 10 mezinárodních klavírních soutěží F. Chopina, ve čtvrtek 13. 8. odpoledne proběhne na golfovém hřišti Royal Golf Club Mariánské lázně golfový turnaj Chopin Cup a pochopitelně bude přístupná i expozice Památníku F. Chopina v Domě Chopina na Hlavní třídě. Spojení poklidné lázeňské atmosféry s libými tóny vynikajících hudebních děl Fryderyka Chopina a dalších skladatelů dodává lázeňskému městu v průběhu léta neopakovatelnou atmosféru. Právě souznění odpočinku v nádherném prostředí, regenerace sil v citlivě zrenovovaných hotelech s jejich balneoprovozy a kvalitního kulturního vyžití je pro Mariánské Lázně typické. Minulé ročníky Chopinova festivalu předznamenávají, že si lázeňští hosté i toto léto sebou odnesou spoustu příjemných zážitků.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.