V Dominikánské republice, nejoblíbenější destinaci Karibiku, si užijete nejen pohádkové písečné pláže, bohatou přírodu, kulturu a sportovní aktivity, ale také tu na vás čekají skvělé gurmánské zážitky.
Tradičním nápojem Dominikánské republiky je třtinový rum přezdívaný také jako „vitamín R“. Bílý rum tvoří základ koktejlů (Coco Loco, Piňa Colada aj.), zatímco zlatý a tmavý se pije čistý buď s ledem, či bez ledu. Místní specialitou je pak Mama Juana – všelék, který svou chutí připomíná portské. Jeho základem je rum (nejčastěji tmavý), do kterého se vyluhuje výtažek z bylin a stromové kůry a do této směsi se pak přidává červené víno a med. Podle místních Mama Juana čistí játra a ledviny a zároveň funguje jako účinné afrodiziakum. Název pochází z francouzského slova Dame Jeanne (označení pro demižon), které se ve španělsky mluvicích zemích změnilo na Dama Juana a v Dominikánské republice poté na Mama Juana. Turisté si z Dominikánské republiky často vozí sušené větvičky, které slouží na domácí přípravu tohoto nápoje.
Možná překvapí, že jedním z nejoblíbenějších nápojů dominikánských obyvatel je zázvorový čaj se skořicí a medem. Na řadě míst, např. v Las Galeras na poloostrově Samaná, je možné navštívit naučná centra, kde vám předvedou proces pěstování a sklizně této organické plodiny. Z kořene zázvoru se připravují také chutné zákusky.
Ve vyšších nadmořských výškách Dominikánské republiky najdeme kakaové a kávovníkové plantáže. Po stopách kakaa se můžete vydat například v San Francisco de Macoris, kde vám průvodci předvedou všechny důležité kroky k vypěstování kvalitní plodiny – od zasetí, přes sklizeň, až po proces fermentace a sušení. V Muzeu čokolády v Punta Caně vás zavedou do historie této vynikající pochoutky. Z kakaa se vedle čokolády připravuje také kakaové máslo, čokoládové tělové krémy a kakaové skořápky, které se přidávají do léčivých čajů na hubnutí, protože usnadňují cirkulaci krve. Mezi další oblíbené produkty patří kakaové džemy s tropickými příchutěmi nebo kakaový likér s příchutí kávy, ananasu, vanilky a zázvoru. V rámci exkurze můžete absolvovat workshop a připravit si vlastní čokoládu.
Kávu začali první obchodníci na ostrov Hispaniola dovážet kolem roku 1715. Kávovníkům se ve zdejší půdě dařilo, jedny z nejstarších plantáží Nového Světa proto vznikly právě zde. Chuť dominikánské kávy je jemná, s mírným náznakem kyselosti a plným aroma. Mezi nejznámější druhy kávy patří Cibao, Bani, Ocoa a Barahona. V Dominikánské republice je tento nápoj velice oblíbený, ceněný a považovaný za „elixír života“. V oblasti Azua na jihozápadě Dominikánské republiky je téměř po celý rok sucho a slunečno, což představuje ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Management Ocoa Bay investoval do výstavby vinice a stal se tak vůbec prvním hotelem v Karibiku, který spojuje pláže, hory a vinařskou turistiku.
Dominikánská republika je jedním z hlavních světových producentů tabáku. Celkem 210 milionů ručně vyrobených doutníků se ze země vyváží, což představuje až 42 % celosvětové produkce! Podle uznávaného magazínu Cigar Aficionado pochází jedenáct z 25 světově nejuznávanějších značek doutníků právě z Dominikánské republiky. Tabákové plantáže najdeme ve vnitrozemí v okolí města Santiago. Mezi oceňované značky patří mj. Davidoff, La Aurora a La Flor Dominicana.