Sociální sítě
Nahoru

Cestování za zážitky: chutě a vůně Dominikánské republiky

VínoV Dominikánské republice, nejoblíbenější destinaci Karibiku, si užijete nejen pohádkové písečné pláže, bohatou přírodu, kulturu a sportovní aktivity, ale také tu na vás čekají skvělé gurmánské zážitky.

Tradičním nápojem Dominikánské republiky je třtinový rum přezdívaný také jako „vitamín R“. Bílý rum tvoří základ koktejlů (Coco Loco, Piňa Colada aj.), zatímco zlatý a tmavý se pije čistý buď s ledem, či bez ledu. Místní specialitou je pak Mama Juana – všelék, který svou chutí připomíná portské. Jeho základem je rum (nejčastěji tmavý), do kterého se vyluhuje výtažek z bylin a stromové kůry a do této směsi se pak přidává červené víno a med. Podle místních Mama Juana čistí játra a ledviny a zároveň funguje jako účinné afrodiziakum. Název pochází z francouzského slova Dame Jeanne (označení pro demižon), které se ve španělsky mluvicích zemích změnilo na Dama Juana a v Dominikánské republice poté na Mama Juana. Turisté si z Dominikánské republiky často vozí sušené větvičky, které slouží na domácí přípravu tohoto nápoje.

Rum a doutníky (2)Možná překvapí, že jedním z nejoblíbenějších nápojů dominikánských obyvatel je zázvorový čaj se skořicí a medem. Na řadě míst, např. v Las Galeras na poloostrově Samaná, je možné navštívit naučná centra, kde vám předvedou proces pěstování a sklizně této organické plodiny. Z kořene zázvoru se připravují také chutné zákusky.

Ve vyšších nadmořských výškách Dominikánské republiky najdeme kakaové a kávovníkové plantáže. Po stopách kakaa se můžete vydat například v San Francisco de Macoris, kde vám průvodci předvedou všechny důležité kroky k vypěstování kvalitní plodiny – od zasetí, přes sklizeň, až po proces fermentace a sušení. V Muzeu čokolády v Punta Caně vás zavedou do historie této vynikající pochoutky. Z kakaa se vedle čokolády připravuje také kakaové máslo, čokoládové tělové krémy a kakaové skořápky, které se přidávají do léčivých čajů na hubnutí, protože usnadňují cirkulaci krve. Mezi další oblíbené produkty patří kakaové džemy s tropickými příchutěmi nebo kakaový likér s příchutí kávy, ananasu, vanilky a zázvoru. V rámci exkurze můžete absolvovat workshop a připravit si vlastní čokoládu.

Chutě DR (2)Kávu začali první obchodníci na ostrov Hispaniola dovážet kolem roku 1715. Kávovníkům se ve zdejší půdě dařilo, jedny z nejstarších plantáží Nového Světa proto vznikly právě zde. Chuť dominikánské kávy je jemná, s mírným náznakem kyselosti a plným aroma. Mezi nejznámější druhy kávy patří Cibao, Bani, Ocoa a Barahona. V Dominikánské republice je tento nápoj velice oblíbený, ceněný a považovaný za „elixír života“. V oblasti Azua na jihozápadě Dominikánské republiky je téměř po celý rok sucho a slunečno, což představuje ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Management Ocoa Bay investoval do výstavby vinice a stal se tak vůbec prvním hotelem v Karibiku, který spojuje pláže, hory a vinařskou turistiku.

Dominikánská republika je jedním z hlavních světových producentů tabáku. Celkem 210 milionů ručně vyrobených doutníků se ze země vyváží, což představuje až 42 % celosvětové produkce! Podle uznávaného magazínu Cigar Aficionado pochází jedenáct z 25 světově nejuznávanějších značek doutníků právě z Dominikánské republiky. Tabákové plantáže najdeme ve vnitrozemí v okolí města Santiago. Mezi oceňované značky patří mj. Davidoff, La Aurora a La Flor Dominicana.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.