Sociální sítě
Nahoru

Jan Vlasák si zahraje slavného dirigenta Furtwänglera

Strhující hru Na miskách vah R. Harwooda (mj. též autora scénáře oscarového filmu Pianista) o hledání pravdy a společenské zodpovědnosti umělce v totalitní společnosti uvede Divadlo ABC u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války. Harwoodova hra je inspirována skutečným příběhem geniálního dirigenta Berlínské filharmonie Wilhelma Furtwänglera.

Jan Vlasák_foto_ S  Honzík„Drama se odehrává krátce po válce v Berlíně a je to hra o procesu denacifikace, očištění německé společnosti. Jde v ní o střet mezi americkým vyšetřovatelem, důstojníkem, který má za úkol odhalit velké nacistické ryby – a jedním z nejvýznamnějších dirigentů té doby Wilhelmem Furtwänglerem, uznávaným geniálním umělcem nařčeným z aktivní účasti na nacistické vládě. Hra klade otázky, zda má umělec morální právo tvořit „pod hlavičkou“ zločinného režimu, zda jsou politika a umění oddělené, je-li umělec vinen, pokud se nechá režimem využít, byť stojí jakoby stranou a aktivně se do politiky nezapojuje. Ty otázky jdou na dřeň, přesahují do obecnějších rovin a přestávají se týkat jen umělců. Jak může člověk žít ve zločinném režimu a neprovinit se? Celá hra je velmi dramatická a napínavá a reflektuje mnohé, čím si prošlo Německo po druhé světové válce a jak se s tím dokázalo vyrovnat. Ta očistná kúra měla velký smysl, protože mnohé země, které tím procesem neprošly, jako třeba Rakousko, se s důsledky potýkají dodnes. A myslím, že toto téma má velkou rezonanci i u nás. Se svou totalitní minulostí se česká společnost prostě nevypořádala, a to je jedním z hlavních důvodů, proč je naše společnost ve stavu, v jakém je,“ říká režisér Petr Svojtka.

Vasil Fridrich_foto_ S  HonzíkV roli dirigenta se představí Jan Vlasák, v roli amerického vyšetřovatele Vasil Fridrich. Premiéra proběhne 7. listopadu v Divadle ABC. Termíny představení a online rezervace vstupenek na www.MestskaDivadlaPrazska.cz.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.