Historie toskánského vinařství Barone Ricasoli sahá až do roku 1141. Jde o nejstarší italské vinařství vůbec, které jako první vyrobilo druh vína zvané Chianti. „Tento typ červeného vína má název odvozený od oblasti Radda in Chianti ve střední Itálii. Vyznačuje se elegantní ovocnou chutí a sytou barvou. Vinice Barone Ricasoli je už několik set let ekvivalentem pro jedno z nejlepších Chianti vůbec,“ vysvětluje Jakub Přibyl, hlavní sommeliér společností Premier Wines & Spirits, která vína dováží do České republiky.
Historie vinařství je úzce spjata s hradem Castello di Brolio, který od 12. století patří rodu Ricasoli. Za vzestup tamních vinic se v 19. století postaral někdejší ministerský předseda vlády Bettino Ricasoli, který zajistil svému vínu Chianti celosvětovou slávu. „Barone Ricasoli patří do první pětky nejdéle fungujících rodinných firem na světě. Velký boom prožilo po druhé světové válce, když ho vinný expert a publicista André Simon označil za nejlepší Chianti na světě,“ dodává Přibyl. Navzdory vysokému věku se společnost pod vedením Francesca Ricasoliho nebrání moderním technologií. Rozloha jejích vinic činí 230 hektarů a ročně vyrobí okolo dvou milionů lahví.
Mezi zásadní produkt vinařství patří Brolio Chianti Classico ročník 2013, které nese jméno zmiňovaného hradu rodu Ricasoli. Experti ho právem označují za jedno z nejvýznamnějších vín z oblasti Chianti v historii moderního italského vinařství. „Jedná se o osobité víno, které i přes svou mladost nabízí vyvážené aroma s tóny zralého ovoce. Výborně pasuje například k dušenému hovězímu,“ popisuje oceňovaný sommeliér Jakub Přibyl.
Barone Ricasoli, Brolio Chianti Classico 2013 – Fantastické Chianti Classico hluboké, rubínově červené barvy. Patřičně temperamentní a dobře strukturované. V aroma zaznamenáte silné tóny ovoce s jemným kořením v závěru. Za poslední roky se produkt stal ikonou toskánského vinařství. Cena: 395 Kč. www.1er.cz