Sociální sítě
Nahoru

ŠÉFKUCHAŘ BEZ ČEPICE OPĚT V TELEVIZI

Obliba delikátního jídla připraveného výjimečným šéfkuchařem stále roste a tak jako se vyvíjí společnost, vyvíjejí se i gastronomické trendy. Tématem 21. století se stala zážitková gastronomie, kdy prožitek z konzumace jídla nemá oslovit pouze chuťové buňky, ale i další lidské smysly. Stále více se klade důraz i na pokrmy, které mají blahodárné účinky na zdraví a jsou připravovány z domácích prověřených surovin v bio kvalitě.Aetzete s jamiem

VÝJIMEČNÝ JAMIE OLIVER

Tímhle dozhodně šéfkuchař Jamie Oliver předběhl svou dobu. Stejné principy ve vaření totiž uplatňuje v podstatě od doby, kdy si poprvé oblékl šéfkuchařskou zástěru. Vzhledem k tomu, že vyrostl v restauraci svých rodičů The Cricketers v Essexu, měl možnost zblízka sledovat dění v kuchyni a především práci s lokálními farmářskými potravinami v bio kvalitě. Už jako malý kluk byl zběhlý v základních kuchařských pracech a bylo tedy v podstatě osudem předurčeno, že kuchyně bude místo jeho pracovního působení i v budoucnosti.

jamie vari doma2

ZROZENÍ TELEVIZNÍ HVĚZDY

Jamie Oliver, známý také jako šéfkuchař bez čepice, by rozhodně dnes nebyl tak úspěšný nebýt jeho svérázné osobnosti, vrozené životní energie i obrovské cílevědomosti v tom, dělat věci po svém a hlavně kvalitně. Poprvé se před kamery dostal vlastně náhodou. Pracoval tehdy v restauraci River Café, o které byl natočen dokument, v němž Jamie účinkoval. Ihned po odvysílání se mu ozvalo pět produkčních společností s nabídkami na vlastní show o vaření. Nakonec přijal tu od společnosti Optomen Television a zrodila se show s názvem The Naked Chef, u nás překládáno právě jako šéfkuchař bez čepice. Hned od začátku byl koncept jasný – Jamie chtěl diváky televize přitáhnout k vaření především tím, že se nestavěl do role sešněrovaného znalce, který v kuchyni využívá drahé zvláštní pomůcky či exotické a nedostupné suroviny, ale naopak vytváří delikatesy z potravin lokálních, prověřených, od místních dodavatelů a farmářů. Navíc byla celá show vždy ještě završena večírky a hostinami, kde Jamie servíroval uvařené jídlo svým přátelům, rodině a blízkým, takže se koncept show blížil spíše rodinnému zábavnému pořadu, jehož součástí je příprava delikátního pokrmu.

Aetzete s jamiem2

JAMIE I VE VAŠEM OBÝVÁKU

Pokud i vy jste si oblíbili usměvavého šéfkuchaře Jamieho Olivera, jehož recepty nestárnou, máte možnost si připomenout jeho nejslavnějsí show už v listopadu na TV Paprika. Pořad s názvem Jamie vaří doma vás zavede do jeho venkovské kuchyně, kde vám mladý kuchař představí recepty podle klasických postupů i podle vlastních receptů. K přípravě lákavých jídel Jamie bude používat výhradně biozeleninu vypěstovanou ve vlastní zahradě a maso, které mu zčásti poskytují zvířata chovaná na usedlosti, zčásti zvěř ulovená v okolí. Na první sezonu pak volně naváže série Vařte s Jamiem, ve které vás šéfkuchař bez čepice zasvětí do tajů, jak se dá při vaření ušetřit. Seriál vás ohromí suverénními a odvážnými chutěmi, nápaditými recepty i výtečnou a výživnou stravou – která přitom nijak nezatíží vaši peněženku.

Jamie se svým týmem pro každou epizodu pečlivě naplánuje, co se bude ze surovin, jež má k dispozici, vařit. Přitom dává dobrý pozor, aby jídlo vyšlo co nejlevněji, ale nesmí to vůbec být znát na jeho kvalitě a chuťových vlastnostech. Kuchař vám velmi jednoduše dokáže, že při dodržení základních principů – chytré využití zbytků, šikovné nakupování, díky kterému nám po zpracování surovin zbude co nejméně odpadu – se každý může královsky najíst za výbornou cenu.

jamie vari doma

Více z rubriky Gastro

  • Farma v Praze

    Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...

    Marek Zelený11.1.2021
  • PRU58 za oponou

    Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...

    Jan Pešek7.1.2021
  • Absolut Movement oslavuje diverzitu a soudržnost

    Absolut je právem řazen mezi nejkvalitnější výrobce vodky na světě. Prémiový alkohol, u jehož vzniku stál v roce 1879 „vodkový král“...

    Marek Zelený15.12.2020
  • Italské bombóny Leone v Čechách

    Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...

    Marek Zelený8.12.2020
  • Sněhový kopeček ze sítě Lagarto

    Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...

    Marek Zelený1.12.2020
  • Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů

    Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...

    Jan Pešek28.11.2020
  • Havana Club Tributo 2020 pro sběratele

    Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...

    Jan Pešek27.11.2020
  • Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021

    Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...

    Marek Zelený23.11.2020
  • Horké novinky v pekařství PAUL

    Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...

    Jan Pešek18.11.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.