Sociální sítě
Nahoru

ŠÉFKUCHAŘ BEZ ČEPICE OPĚT V TELEVIZI

Obliba delikátního jídla připraveného výjimečným šéfkuchařem stále roste a tak jako se vyvíjí společnost, vyvíjejí se i gastronomické trendy. Tématem 21. století se stala zážitková gastronomie, kdy prožitek z konzumace jídla nemá oslovit pouze chuťové buňky, ale i další lidské smysly. Stále více se klade důraz i na pokrmy, které mají blahodárné účinky na zdraví a jsou připravovány z domácích prověřených surovin v bio kvalitě.Aetzete s jamiem

VÝJIMEČNÝ JAMIE OLIVER

Tímhle dozhodně šéfkuchař Jamie Oliver předběhl svou dobu. Stejné principy ve vaření totiž uplatňuje v podstatě od doby, kdy si poprvé oblékl šéfkuchařskou zástěru. Vzhledem k tomu, že vyrostl v restauraci svých rodičů The Cricketers v Essexu, měl možnost zblízka sledovat dění v kuchyni a především práci s lokálními farmářskými potravinami v bio kvalitě. Už jako malý kluk byl zběhlý v základních kuchařských pracech a bylo tedy v podstatě osudem předurčeno, že kuchyně bude místo jeho pracovního působení i v budoucnosti.

jamie vari doma2

ZROZENÍ TELEVIZNÍ HVĚZDY

Jamie Oliver, známý také jako šéfkuchař bez čepice, by rozhodně dnes nebyl tak úspěšný nebýt jeho svérázné osobnosti, vrozené životní energie i obrovské cílevědomosti v tom, dělat věci po svém a hlavně kvalitně. Poprvé se před kamery dostal vlastně náhodou. Pracoval tehdy v restauraci River Café, o které byl natočen dokument, v němž Jamie účinkoval. Ihned po odvysílání se mu ozvalo pět produkčních společností s nabídkami na vlastní show o vaření. Nakonec přijal tu od společnosti Optomen Television a zrodila se show s názvem The Naked Chef, u nás překládáno právě jako šéfkuchař bez čepice. Hned od začátku byl koncept jasný – Jamie chtěl diváky televize přitáhnout k vaření především tím, že se nestavěl do role sešněrovaného znalce, který v kuchyni využívá drahé zvláštní pomůcky či exotické a nedostupné suroviny, ale naopak vytváří delikatesy z potravin lokálních, prověřených, od místních dodavatelů a farmářů. Navíc byla celá show vždy ještě završena večírky a hostinami, kde Jamie servíroval uvařené jídlo svým přátelům, rodině a blízkým, takže se koncept show blížil spíše rodinnému zábavnému pořadu, jehož součástí je příprava delikátního pokrmu.

Aetzete s jamiem2

JAMIE I VE VAŠEM OBÝVÁKU

Pokud i vy jste si oblíbili usměvavého šéfkuchaře Jamieho Olivera, jehož recepty nestárnou, máte možnost si připomenout jeho nejslavnějsí show už v listopadu na TV Paprika. Pořad s názvem Jamie vaří doma vás zavede do jeho venkovské kuchyně, kde vám mladý kuchař představí recepty podle klasických postupů i podle vlastních receptů. K přípravě lákavých jídel Jamie bude používat výhradně biozeleninu vypěstovanou ve vlastní zahradě a maso, které mu zčásti poskytují zvířata chovaná na usedlosti, zčásti zvěř ulovená v okolí. Na první sezonu pak volně naváže série Vařte s Jamiem, ve které vás šéfkuchař bez čepice zasvětí do tajů, jak se dá při vaření ušetřit. Seriál vás ohromí suverénními a odvážnými chutěmi, nápaditými recepty i výtečnou a výživnou stravou – která přitom nijak nezatíží vaši peněženku.

Jamie se svým týmem pro každou epizodu pečlivě naplánuje, co se bude ze surovin, jež má k dispozici, vařit. Přitom dává dobrý pozor, aby jídlo vyšlo co nejlevněji, ale nesmí to vůbec být znát na jeho kvalitě a chuťových vlastnostech. Kuchař vám velmi jednoduše dokáže, že při dodržení základních principů – chytré využití zbytků, šikovné nakupování, díky kterému nám po zpracování surovin zbude co nejméně odpadu – se každý může královsky najíst za výbornou cenu.

jamie vari doma

Více z rubriky Gastro

  • V Kampa Parku brzy začne sezóna polární tresky

    Od ledna do března nabízí mnoho skandinávských restaurací menu založené na chutném mase polární tresky, která se smí lovit pouze v...

    Jan Pešek17.1.2019
  • The Macallan kolekce opět rekord

    Macallan vytváří neustále svými lahvemi historii prodeje whisky. A posledním prodejem kolekce čtyř lahví s názvem The Macallan Lalique Six Pillars...

    Libka Safr14.1.2019
  • Zajímavá akvizice bistra Sisters

    Za uplynulý rok usadili ke stolům kolem 100 000 hostů měsíčně a rozhodli se expandovat. Do svého portfolia zařadili na sklonku...

    Jan Pešek11.1.2019
  • Istanbul a Benátky v jedné kapsli

    Historické kořeny prvních kaváren a vzrušujícím prostředí jejich atmosféry, to vše pocítíte při pití šálku další limitované edice Nespresso. Společnost představuje...

    Libka Safr11.1.2019
  • Český Ginza Gin: Vzpomínka na cestu do Japonska

    Nový český gin odkazuje svou chutí na zemi vycházejícího slunce. Za jeho originální chutí mísící jalovec s překvapivými tóny citrusu yuzu...

    Jan Lidmaňský18.12.2018
  • Nejsou bublinky, jako bublinky

    Chystáte se na velkou oslavu Silvestra, nebo jen chcete komorně přivítat příchod nového roku s nejbližšími přáteli a rodinou? Ať zvolíte...

    Jan Pešek12.12.2018
  • Restaurace, která vás povznese blahem

    Levitate. Jak příznačné pro toto místo. Při degustatci tamní kuchyně se totiž budete vznášet blažeností, jak se dají propojit tři různé...

    Martin Macourek7.12.2018
  • Originální oslavy konce roku: Bar and Books

    Přelom podzimu a zimy možná svádí k hibernaci, ti, kteří však prahnou po tom být v centru dění, jsou zde dva...

    Jan Pešek7.12.2018
  • Dárková balení před Vánocemi lákají

    Vánoce jsou tu za pár dní a velká část z nás nemá stále vymyšleno, čím potěší své blízké. U partnerek je...

    Jan Pešek6.12.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.