Sociální sítě
Nahoru

ŠÉFKUCHAŘ BEZ ČEPICE OPĚT V TELEVIZI

Obliba delikátního jídla připraveného výjimečným šéfkuchařem stále roste a tak jako se vyvíjí společnost, vyvíjejí se i gastronomické trendy. Tématem 21. století se stala zážitková gastronomie, kdy prožitek z konzumace jídla nemá oslovit pouze chuťové buňky, ale i další lidské smysly. Stále více se klade důraz i na pokrmy, které mají blahodárné účinky na zdraví a jsou připravovány z domácích prověřených surovin v bio kvalitě.Aetzete s jamiem

VÝJIMEČNÝ JAMIE OLIVER

Tímhle dozhodně šéfkuchař Jamie Oliver předběhl svou dobu. Stejné principy ve vaření totiž uplatňuje v podstatě od doby, kdy si poprvé oblékl šéfkuchařskou zástěru. Vzhledem k tomu, že vyrostl v restauraci svých rodičů The Cricketers v Essexu, měl možnost zblízka sledovat dění v kuchyni a především práci s lokálními farmářskými potravinami v bio kvalitě. Už jako malý kluk byl zběhlý v základních kuchařských pracech a bylo tedy v podstatě osudem předurčeno, že kuchyně bude místo jeho pracovního působení i v budoucnosti.

jamie vari doma2

ZROZENÍ TELEVIZNÍ HVĚZDY

Jamie Oliver, známý také jako šéfkuchař bez čepice, by rozhodně dnes nebyl tak úspěšný nebýt jeho svérázné osobnosti, vrozené životní energie i obrovské cílevědomosti v tom, dělat věci po svém a hlavně kvalitně. Poprvé se před kamery dostal vlastně náhodou. Pracoval tehdy v restauraci River Café, o které byl natočen dokument, v němž Jamie účinkoval. Ihned po odvysílání se mu ozvalo pět produkčních společností s nabídkami na vlastní show o vaření. Nakonec přijal tu od společnosti Optomen Television a zrodila se show s názvem The Naked Chef, u nás překládáno právě jako šéfkuchař bez čepice. Hned od začátku byl koncept jasný – Jamie chtěl diváky televize přitáhnout k vaření především tím, že se nestavěl do role sešněrovaného znalce, který v kuchyni využívá drahé zvláštní pomůcky či exotické a nedostupné suroviny, ale naopak vytváří delikatesy z potravin lokálních, prověřených, od místních dodavatelů a farmářů. Navíc byla celá show vždy ještě završena večírky a hostinami, kde Jamie servíroval uvařené jídlo svým přátelům, rodině a blízkým, takže se koncept show blížil spíše rodinnému zábavnému pořadu, jehož součástí je příprava delikátního pokrmu.

Aetzete s jamiem2

JAMIE I VE VAŠEM OBÝVÁKU

Pokud i vy jste si oblíbili usměvavého šéfkuchaře Jamieho Olivera, jehož recepty nestárnou, máte možnost si připomenout jeho nejslavnějsí show už v listopadu na TV Paprika. Pořad s názvem Jamie vaří doma vás zavede do jeho venkovské kuchyně, kde vám mladý kuchař představí recepty podle klasických postupů i podle vlastních receptů. K přípravě lákavých jídel Jamie bude používat výhradně biozeleninu vypěstovanou ve vlastní zahradě a maso, které mu zčásti poskytují zvířata chovaná na usedlosti, zčásti zvěř ulovená v okolí. Na první sezonu pak volně naváže série Vařte s Jamiem, ve které vás šéfkuchař bez čepice zasvětí do tajů, jak se dá při vaření ušetřit. Seriál vás ohromí suverénními a odvážnými chutěmi, nápaditými recepty i výtečnou a výživnou stravou – která přitom nijak nezatíží vaši peněženku.

Jamie se svým týmem pro každou epizodu pečlivě naplánuje, co se bude ze surovin, jež má k dispozici, vařit. Přitom dává dobrý pozor, aby jídlo vyšlo co nejlevněji, ale nesmí to vůbec být znát na jeho kvalitě a chuťových vlastnostech. Kuchař vám velmi jednoduše dokáže, že při dodržení základních principů – chytré využití zbytků, šikovné nakupování, díky kterému nám po zpracování surovin zbude co nejméně odpadu – se každý může královsky najíst za výbornou cenu.

jamie vari doma

Více z rubriky Gastro

  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
  • Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi

    Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...

    Marek Zelený10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.