Sociální sítě
Nahoru

Výstava zachycující motiv hada objevující se napříč uměním, šperky a designem

Výstava SERPENTIform konající se v Museo di Roma otevře dnes své brány veřejnosti. Kurátorem výstavy je Lucia Boscaini zastupující značku Bulgari, která ve spolupráci s mnohými umělci odvypráví příběh, jak motiv hada inspiroval také současné umělce, designéry, módní návrháře a fotografy. Navíc u této příležitosti představí italská šperkařská značka dva High Jewellery náhrdelníky symbolizující poctu jedné ze svých nejvíce ikonických kolekcí – Serpenti.

BVLGARI Serpenti Form Exhibition - Press ConferenceMystický symbol hada se objevuje napříč kulturami po dlouhá staletí. Ve starověkém Římě a v Africe byly šperky ve tvaru hada vnímány jako symbol štěstí, v Indii a v Číně byl had spojován s principem tvoření, plodnosti a nesmrtelnosti. Společnost Bulgari ve 40. letech představila první hodinky zasvěcené mystickému motivu a od té chvíle se datují počátky kolekce Serpenti. U příležitosti výstavy SERPENTIform značka pocházející z Říma vypráví příběh, jak motiv hada inspiroval také mnoho současných umělců, designérů módních návrhářů a fotografů.

BVLGARI Serpenti Form Exhibition - Press ConferenceVýstava odhalí antické šperky zapůjčené z Pompejí a archeologického muzea v Neapoli, spolu se skvosty z historické kolekce Serpenti, současná umělecká díla, fotografie, ilustrace a vintage módní kousky z domů nejlepších italských designérů. Předvedou se zde i divadelní a filmové kostýmy včetně speciální sekce věnované kostýmům Elizabeth Taylor, které nosila při natáčení Kleopatry v roce 1963.

BVLGARI Serpenti Form Exhibition - Press ConferenceDůležitým momentem výstavy je odhalení dvou nových Serpenti High Jewellery náhrdelníků, přičemž jeden je z růžového zlata s šupinami zdobenými diamanty a exotickým dřevem, které se používá například při výrobě houslí. Druhý platinový náhrdelník, vyobrazující hadí hlavu s hypnotizujícím pohledem, je zdobený diamanty a smaragdy.

BVLGARI Serpenti Form Exhibition - Press ConferenceUmělecká díla od jmen jako Keith Haring, Niki de Saint Phalle, Alexander Calder, Mat Collishaw, Paul Klee, Joana Vasconcelos, ukážou, jak had provokuje představivost umělců a kolik existuje různých směrů, jak tento motiv uchopit. Jejich práce budou doplněny fotografiemi od jmen jako například Robert Mapplethorpe, Helmut Newton, Peter Hujar a Guido Mocafico.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.