Sociální sítě
Nahoru

UŽ BRZY! NAJDE NEJVĚTŠÍ MODRÝ DIAMANT SVÉHO MAJITELE?

Jedna z nejočekávanějších aukcí roku proběhne už brzy, dne 18. května v ženevské aukční síni Christie’s. Dražit se bude velmi vzácný modrý diamant Oppenheimer, který je největším diamantem v barvě vivid blue, jaký se doposud ocitl ve šperkových aukcích. Vyvolávací cena skvostu dokonalých tvarů o váze 14,62 karátů je stanovena na 31 milionů liber, tedy zhruba na 1,070 miliardy českých korun.

Své jméno získal modrý král podle původního majitele sira Philipa Oppenheimera, jednoho z hlavních ředitelů diamantové těžařské společnosti De Beers a bývalého předsedy diamantového kartelu, který zemřel v roce 1995 ve věku 83 let.  François Curiel, předseda Christie’s aukční síně pro Tichomoří a Čínu, říká: „Oppenheimerové byli leadry diamantového průmyslu po celé generace a sir Philip tedy mohl mít jakýkoliv kámen by snad chtěl. Ale on si vybral tenhle pro jeho dokonalý odstín, bezchybné poměry stran i pohádkově obdélníkový tvar. “ Oppenheimer Blue je zkrátka výjimečný.

1200x-1

Je prozatím posledním v řadě modrých diamantů, které byly draženy u Christie’s. Patří mezi ně například diamant Tereshchenko (1984), Wittelsbach Blue (2008), Begum Blue (1995) a modrý diamantový prsten z původního vlastnictví Marie-Antoinette, který byl vydražen v roce 1983. Curiel konstatuje: „Modré diamanty dosahují rekordních dražitelských částek, a to nejen proto, že jsou ohromující, ale především proto, že je tak málo z nich na světě k dispozici. “ Nechme se tedy překvapit, kdo a za kolik si tohoto modrého miláčka odnese. Nebo na něj snad máte někdo zálusk?

Foto: www.christies.com

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.