V úterý 7. června proběhlo v pražském baru Phenomen české kolo největšího a nejdůležitějšího světového barmanského klání Diageo Reserve World Class 2016. Ze smíchovského baru na světové finále v Miami zamíří Adrián Michalčík z baru L’Fleur. Pražský podnik tak potvrdil, že v něm míchají drinky špičkoví barmani: ze stejného baru vzešel i loňský vítěz soutěže. Dvoudenního soutěžního klání se zúčastnilo 12 barmanů, vybraných z více než 60 profesionálů z 27 nejlepších barů z celé republiky. Na finálovém večeru představilo svůj um jen 5 nejlepších. V předchozích dvou ročnících se nasadila vysoká laťka prestiže. „Diageo Reserve World Class Competition nabízí kromě soutěžení i možnost představit veřejnosti nejnovější trendy v oblasti míchaných nápojů, koktejlů či barové kultury ve vybraných barech,“ vysvětlil ambasador programu Petr Kymla ze společnosti Ultra Premium Brands, která společně ze značkou Diageo soutěž do České republiky přiváží.
„Letošní ročník prověřil barmany v šesti soutěžních disciplínách, jako food pairing, tedy párování koktejlů s jídlem, míchání drinků na rychlost, tzv. speed challenge, testování nápojů naslepo či koktejl inspirovaný americkým Miami, tedy destinací, ve které se bude odehrávat letošní finále,“ dodává Kymla. Právě ten představovali před zaplněným a mohutně povzbuzujícím barem v úterý večer. V odborné porotě, která dohlížela na průběh celé soutěže, zasedal i světový vítěz soutěže Diageo Reserve World Class z roku 2013, Španěl David Rios.
V barmanském umění patří Česká republika ke světové špičce. Novodobí barmani si v ničem nezadají se skutečnými umělci. Aby obstáli, musí mít nejen talent, originální styl, ale i schopnost naslouchat svým zákazníkům. Ti nejlepší mají odvahu změřit své síly v mezinárodních soutěžích. V rámci prestižní celosvětové soutěže Diageo Reserve World Class pracovali soutěžící s věhlasnými značkami alkoholů: rum Zacapa, gin Tanqueray, bourbon Bulleit či vodka Ketel One.
Adrián Michalčík z baru L’Fleur, výherce národního kola, představí své umění na exkluzivním světovém finále v Miami v posledním zářijovém týdnu. Světovou soutěž vyhrál v roce 2010 londýnský barman Erik Lorincz, který pochází ze Slovenska. Loni se na slavnostním večeru globálního finále v Kapském Městě představil mezi top 5 nejlepšími barmany světa i náš reprezentant, Vítězslav Cirok z pražského baru L’Fleur.
Více z rubriky Gastro
-
Farma v Praze
Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...
11.1.2021 -
PRU58 za oponou
Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...
7.1.2021 -
Absolut Movement oslavuje diverzitu a soudržnost
Absolut je právem řazen mezi nejkvalitnější výrobce vodky na světě. Prémiový alkohol, u jehož vzniku stál v roce 1879 „vodkový král“...
15.12.2020 -
Italské bombóny Leone v Čechách
Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...
8.12.2020 -
Sněhový kopeček ze sítě Lagarto
Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...
1.12.2020 -
Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů
Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...
28.11.2020 -
Havana Club Tributo 2020 pro sběratele
Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...
27.11.2020 -
Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021
Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...
23.11.2020 -
Horké novinky v pekařství PAUL
Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...
18.11.2020