V úterý 7. června proběhlo v pražském baru Phenomen české kolo největšího a nejdůležitějšího světového barmanského klání Diageo Reserve World Class 2016. Ze smíchovského baru na světové finále v Miami zamíří Adrián Michalčík z baru L’Fleur. Pražský podnik tak potvrdil, že v něm míchají drinky špičkoví barmani: ze stejného baru vzešel i loňský vítěz soutěže. Dvoudenního soutěžního klání se zúčastnilo 12 barmanů, vybraných z více než 60 profesionálů z 27 nejlepších barů z celé republiky. Na finálovém večeru představilo svůj um jen 5 nejlepších. V předchozích dvou ročnících se nasadila vysoká laťka prestiže. „Diageo Reserve World Class Competition nabízí kromě soutěžení i možnost představit veřejnosti nejnovější trendy v oblasti míchaných nápojů, koktejlů či barové kultury ve vybraných barech,“ vysvětlil ambasador programu Petr Kymla ze společnosti Ultra Premium Brands, která společně ze značkou Diageo soutěž do České republiky přiváží.
„Letošní ročník prověřil barmany v šesti soutěžních disciplínách, jako food pairing, tedy párování koktejlů s jídlem, míchání drinků na rychlost, tzv. speed challenge, testování nápojů naslepo či koktejl inspirovaný americkým Miami, tedy destinací, ve které se bude odehrávat letošní finále,“ dodává Kymla. Právě ten představovali před zaplněným a mohutně povzbuzujícím barem v úterý večer. V odborné porotě, která dohlížela na průběh celé soutěže, zasedal i světový vítěz soutěže Diageo Reserve World Class z roku 2013, Španěl David Rios.
V barmanském umění patří Česká republika ke světové špičce. Novodobí barmani si v ničem nezadají se skutečnými umělci. Aby obstáli, musí mít nejen talent, originální styl, ale i schopnost naslouchat svým zákazníkům. Ti nejlepší mají odvahu změřit své síly v mezinárodních soutěžích. V rámci prestižní celosvětové soutěže Diageo Reserve World Class pracovali soutěžící s věhlasnými značkami alkoholů: rum Zacapa, gin Tanqueray, bourbon Bulleit či vodka Ketel One.
Adrián Michalčík z baru L’Fleur, výherce národního kola, představí své umění na exkluzivním světovém finále v Miami v posledním zářijovém týdnu. Světovou soutěž vyhrál v roce 2010 londýnský barman Erik Lorincz, který pochází ze Slovenska. Loni se na slavnostním večeru globálního finále v Kapském Městě představil mezi top 5 nejlepšími barmany světa i náš reprezentant, Vítězslav Cirok z pražského baru L’Fleur.
Více z rubriky Gastro
-
Wagyu na Staroměstském náměstí
Terasa U Prince je vyhlášená svým opojným výhledem a také inspirativní gastronomií. Jarní období volá po novinkách. Menu zůstává mezinárodní a...
29.3.2023 -
Oslavte Velikonoce v hotelu The Mozart Prague
Hotel The Mozart Prague, který se řadí mezi nejvyhledávanější místa v Praze, a to nejen kvůli úžasným ubytovacím kapacitám, ale i...
27.3.2023 -
Nový gin Hapusa na českém trhu
Pokud jste milovníkem ginu, na českém trhu se nalézá bohatá nabídka, ze které si jistě vyberete. Pokud však toužíte po něčem...
23.3.2023 -
Rok s Věnečky Janeček: limitované edice, spolupráce s Hemingway Barem a narozeninový pop-up
Loni v dubnu otevřel v pražské Pštrossově ulici cukrářský boutique Romana Janečka zaměřený na věnečky v miniverzi a několika příchutích. Nyní...
22.3.2023 -
Velikonoce v restauraci Chateau Ctěnice
Pojďte oslavit jaro a vychutnat si zámecké velikonoční speciality v restauraci Pytloun Hotelu Chateau Ctěnice, která pod taktovkou šéfkuchaře Denise Wágnera...
21.3.2023 -
5 perliček o bourbonu Wild Turkey, které by vám neměly ulétnout
Pokud patříte mezi milovníky bourbonu, pak jste již pravděpodobně slyšeli o značce Wild Turkey, tedy „Divokém krocanovi“. Ten je totiž díky...
21.3.2023 -
Adult Soda: nealkoholický Manhattan a Negroni v lahvi
Inspirovaná svými alkoholickými předlohami, nízkokalorická, reagující na současné gastronomické trendy. Taková je Adult Soda, připravovaná novinka z produkce brněnských Lidí z...
17.3.2023 -
Holubí strnad: Triton sází na gurmánskou delikatesu
Jarní menu restaurace Triton jenom potvrdilo, co už všichni dlouho tušili. Nový šéfkuchař podniku Tomáš Kohút je kulinární kouzelník, jehož speciality...
16.3.2023 -
Nápaditý chřest
Do diáře si zapište květen, přesněji řečeno jeho polovinu. Gastronomická událost jara je tady. Restaurace La Veranda si připravila, mimo svého...
13.3.2023