Sociální sítě
Nahoru

Reedice hodinek Longines RailRoad přináší železniční nostalgii

Na letošním svátku hodinářů a milovníků hodinek z celého světa, veletrhu Baselworld 2016, připomněla švýcarská značka Longines dobu svého největšího rozmachu. Představila reedici legendárního chronografu z 60. let minulého století – modelu RailRoad, který neodmyslitelně patří k období nejvyspělejších parních lokomotiv světa.

L2.803.4.23.0_PR1_CMYKVýroba hodinek pro železnici, jejíž provoz a bezpečnost je od počátku založen na dodržování přesného času, byla vždy považována za mimořádně prestižní záležitost. Na počátku stály značné investice do vývoje a z nich vyplývající punc spolehlivosti. S tím je spojeno i jméno Railroad, které bude v hodinářském průmyslu vždy připomínat výsadní postavení značky Longines. Ta již od začátku 20. století produkovala hodinky pro strojvedoucí a železničáře, typické svými chronometry s okřídlenými přesýpacími hodinami ve znaku. Hodinky byly již před sto lety používány zaměstnanci železnic v Evropě, ale postupně se jejich popularita rozšířila i do zemí jako Rumunsko, Srbsko, Írán, Itálii, Turecko, Čína, Chile, Kanada či dokonce Spojené státy americké.

Reedice RailRoad navazuje na model, který byl představen na začátku 60. let minulého století. Ten kromě typicky precizního zpracování zaujal na první pohled netradičním rozvržením arabských číslic. Nula namísto tradiční dvanáctky a další typické znaky jako druhý číselník s čísly od 12 do 23, jsou s těmito náramkovými hodinkami nesmazatelně spojeny. Jak jinak, vždyť provoz železnice je zajištěn denně v čase od 0:00 do 23:59.

Číselník je zajímavý ještě z jednoho pohledu. Design zůstal totiž skutečně nezměněn, včetně absence datového okénka. Výrobce se nenechal strhnout trendy a nabízí autentickou reedici, která evokuje vzpomínky a připomíná jeden z největších milníků značky. Jedinou změnou designu je decentní označení „R.R. 880 automatic“, které naznačuje použití moderního automatického strojku L888.2 (ETA A31.L01). Původní model RailRoad poháněl in-house kalibr 280 s manuálním nátahem.

Elegantní hodinky RailRoad připomínají svůj původ ze všech stran. Dýnko zdobí kromě loga výrobce také výrazná laserová rytina parní lokomotivy. Tento symbol připomíná právě dobu 60. let minulého století, kdy svět brázdily nejvyspělejší parní lokomotivy, které kdy spatřily světlo světa. Reedice hodinek Railroad, které jsou k dispozici za 46 180 Kč, připomíná nostalgicky a se ctí zásluhy, úspěchy i pocty značky Longines.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.