The Artesian, Londýn: Nápaditý podnik v londýnském pětihvězdičkovém hotelu The Langham se již čtyřikrát po sobě stal nejlepším hotelovým barem světa. Jako šéf tu dlouhá léta působil brněnský rodák Alex Kratěna, který koncept baru postavil především na skvělých drincích, propracovaných detailech a nehrané pozornosti vůči hostům. Za svou kariéru servíroval Kratěna drinky mnoha známým osobnostem, mezi nimiž nechyběl například michelinský šéfkuchař Ferran Adria či zpěvačka Lady Gaga. Z nevšední nabídky nejlepšího baru světa můžete ochutnat například koktejl s dvojznačným názvem Bedroom Escapes, jehož slibný podtitul zní „#“Feeling Sexy. Více na: www.artesian-bar.co.uk
Dead Rabbit, New York: V legendárním newyorském baru se snoubí pohostinnost s tradicí. Klaustrofobicky se tu rozhodně cítit nebudete – k dispozici jsou vám totiž hned dvě patra. Pokud milujete zemitou neformální atmosféru, pravděpodobně vás nadchne především spodní část podniku, v níž nechybí pivní pípa a velký výběr whiskey. O poznání vznešenější prostředí najdete ve druhém patře, kde si můžete vybrat ze 72 exkluzivních koktejlů. Vyzkoušejte například Wildcat, v němž se snoubí vybrané irské whiskey doplněné svůdnou kombinací banánu, manga, mandlí, kakaa, koriandru a limetky. Více na: www.deadrabbitnyc.com
High Five, Tokyo: Budete-li mít cestu do Japonska, zkuste kromě plejády vybraných sushi restaurací prozkoumat také dění na místní alkoholové scéně. Ideální volbou je podnik Uena Hidetsugu, který se nachází v tokijské nejluxusnější obchodní oblasti Ginza. V baru vám kromě japonské klasiky, k níž se řadí například koktejl Cherry Blossom smíchaný z třešňového likéru, brandy, pomerančového curacaa, grenadiny a citronu, nabídnou také „domácí speciality“. Naším tipem je drink Japanese Garden, v němž se prolíná whisky s osvěžujícím melounovým likérem midori a likérem ze zeleného čaje. Více na: www.barhighfive.com