Sociální sítě
Nahoru

Restaurant Hradčany s ambicemi navrátit hotelovým restauracím slávu

Prvorepublikových hotelových restaurací, které sází opravdu na vysokou kvalitu, je poskrovnu. A to je veliká škoda. Vždyť těžit z jejich zašlé slávy a navrátit jim lesk by mělo být mnohdy snazší, než budovat místa nová. Samozřejmě kontra hraje soudobý trend malých privátních restaurací se vždy přítomným šéfkuchařem, který se osobně stará o spokojenost každého hosta, nicméně atmosféra je v nich odlišná. Není horší, není lepší – je prostě jiná. Líbezným svědectvím pitoreskních restaurací, jejichž rozkvět probíhal v meziválečném období, je novela Obsluhoval jsem anglického krále od Bohumila Hrabala. Vzpomínáte na pompéznost prostorů? Na to úchvatné art deco? Zasněte se …

interiérChcete-li na chvilku vystřídat moderní interiéry vinných klubů a restaurací v centru Prahy za prostory s jedinečným autentickým charisma, pak je Restaurant Hradčany skvělou volbou. Stejně jako třeba Café Imperial, Coda, Sarah Bernhardt či Francouzská Restaurace Art Nouveau v Obecním Domě, tak právě i Restaurant Hradčany těží z nádherných prostor zlaté éry. A aby ne. Nachází se v přízemí pětihvězdičkového butikového hotelu Savoy na Pohořelci, tedy nedaleko Pražského hradu. Už při vstupu je cítit energie dávných časů, kterou umocňuje knihovna v anglickém stylu s krbem a hlavně stylový bar.

odsouvací střechaPři vstupu do místnosti restaurace se vám zatají dech. Obří prostory evokující palubu historického parníku prosvětluje středová odsouvací střecha ze skla, která dovoluje průnik slunečních paprsků do interiéru, kde se odráží od kulatých orámovaných zrcadel, ostrých stropních hran a jedinečně navržených světel, ve kterých se snoubí pozdní secese s artdecem. Měkký koberec s nezaměnitelným vzorem, který by asi žádné jiné prostory nesnesly, pak skvěle dotváří do červena laděné nosné sloupy záměrně jemně narušující obří prostor. Vzniklá členitost pak vytváří i jakési soukromí a podtrhuje romantický dojem restaurace s mohutnými zlatavými závěsy.

šéfkuchař PatočkaTo hlavní ale bude teprve servírované. Místní kuchyně se ujal Petr Patočka, který se mimo jiné školil také u Gordona Ramsayho. A co od něho můžete očekávat? Jako předkrm doporučujeme terinku foie gras s kachními prsíčky uzenými v dubových pilinách doplněnou jablečným salátkem a ibiškovým želé, k čemuž zde doporučují Savignon (pozdní sběr 2013) od tuzemského vinařství Gotberg. Chuťově skvělý začátek umocní také tak běžná věc, jakou jsou příbory. Ty jsou totiž tradiční stříbrné s patinou a celkový ráz restaurace dotvářejí daleko lépe, než jak by to udělaly jakékoli designové novinky. Zajímavou volbou může být mimo jiné také tartar z tuňáka s kapary, který dotváří dijonská hořčice zjemněná majonézou a doplněná variací křehkých salátků a medovokoprovým dresinkem.

Zajímavým předkrmem může být i cuketový závitek plněný marinovanou fetou a sušenými rajčaty s bramborovým koláčkem s pecorinem a středomořskou omáčkou s kapary a olivami

Zajímavým předkrmem může být i cuketový závitek plněný marinovanou fetou a sušenými rajčaty s bramborovým koláčkem s pecorinem a středomořskou omáčkou s kapary a olivami

Jelikož se Petr Patočka snaží oslovit i ty nejnáročnější gurmány, nechybí samozřejmě v menu speciality snoubící českou a mezinárodní kuchyni. Tak například skvělé velouté z mořského vlka se zastřeným vajíčkem doprovází červený říční ráček a svěží citrusové víno Grillo IGT Vigneti Zabu ze Sicílie. Skvělé párování lze najít i v dalším chodu degustačního menu, kde harmonii rozehrává světle žluté Chardonnay VdP d’Oc de Côtes de Thongue s mořským ďasem s citrónovým pepřem na karotkovém pyré. Perfektní souhru ryby s vínem, které nabízí tóny pražených mandlí, květinové aroma a připomíná čerstvé exotické plody, narušuje jen zbytečná chuť zázvoru – jinak opravdu skvělé a stojí za ochutnání. Zlatým hřebem degustace, která vás zavede od moře až do tuzemských lesů, jsou absolutně fantastické jehněčí hřebínky na rozmarýnu. Ty jsou podávány s bramborami zapékanými s parmezánem a grilovanou cuketou. Francouzská klasika s českým šmrncem je pak podpořena karmínovým Coteaux du Languedoc AOC „La Clape“ Domaine Ferri Arnaud, které je tou nejlepší možnou tečkou párování, ačkoli se nabízí ještě dezert.

Panenská svíčková v pancettě podávaná se šťouchanými bramborami s pažitkou, dochucená jemnou šafránovou omáčkou

Panenská svíčková v pancettě podávaná se šťouchanými bramborami s pažitkou, dochucená jemnou šafránovou omáčkou

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.