Sociální sítě
Nahoru

Restaurant Hradčany s ambicemi navrátit hotelovým restauracím slávu

Prvorepublikových hotelových restaurací, které sází opravdu na vysokou kvalitu, je poskrovnu. A to je veliká škoda. Vždyť těžit z jejich zašlé slávy a navrátit jim lesk by mělo být mnohdy snazší, než budovat místa nová. Samozřejmě kontra hraje soudobý trend malých privátních restaurací se vždy přítomným šéfkuchařem, který se osobně stará o spokojenost každého hosta, nicméně atmosféra je v nich odlišná. Není horší, není lepší – je prostě jiná. Líbezným svědectvím pitoreskních restaurací, jejichž rozkvět probíhal v meziválečném období, je novela Obsluhoval jsem anglického krále od Bohumila Hrabala. Vzpomínáte na pompéznost prostorů? Na to úchvatné art deco? Zasněte se …

interiérChcete-li na chvilku vystřídat moderní interiéry vinných klubů a restaurací v centru Prahy za prostory s jedinečným autentickým charisma, pak je Restaurant Hradčany skvělou volbou. Stejně jako třeba Café Imperial, Coda, Sarah Bernhardt či Francouzská Restaurace Art Nouveau v Obecním Domě, tak právě i Restaurant Hradčany těží z nádherných prostor zlaté éry. A aby ne. Nachází se v přízemí pětihvězdičkového butikového hotelu Savoy na Pohořelci, tedy nedaleko Pražského hradu. Už při vstupu je cítit energie dávných časů, kterou umocňuje knihovna v anglickém stylu s krbem a hlavně stylový bar.

odsouvací střechaPři vstupu do místnosti restaurace se vám zatají dech. Obří prostory evokující palubu historického parníku prosvětluje středová odsouvací střecha ze skla, která dovoluje průnik slunečních paprsků do interiéru, kde se odráží od kulatých orámovaných zrcadel, ostrých stropních hran a jedinečně navržených světel, ve kterých se snoubí pozdní secese s artdecem. Měkký koberec s nezaměnitelným vzorem, který by asi žádné jiné prostory nesnesly, pak skvěle dotváří do červena laděné nosné sloupy záměrně jemně narušující obří prostor. Vzniklá členitost pak vytváří i jakési soukromí a podtrhuje romantický dojem restaurace s mohutnými zlatavými závěsy.

šéfkuchař PatočkaTo hlavní ale bude teprve servírované. Místní kuchyně se ujal Petr Patočka, který se mimo jiné školil také u Gordona Ramsayho. A co od něho můžete očekávat? Jako předkrm doporučujeme terinku foie gras s kachními prsíčky uzenými v dubových pilinách doplněnou jablečným salátkem a ibiškovým želé, k čemuž zde doporučují Savignon (pozdní sběr 2013) od tuzemského vinařství Gotberg. Chuťově skvělý začátek umocní také tak běžná věc, jakou jsou příbory. Ty jsou totiž tradiční stříbrné s patinou a celkový ráz restaurace dotvářejí daleko lépe, než jak by to udělaly jakékoli designové novinky. Zajímavou volbou může být mimo jiné také tartar z tuňáka s kapary, který dotváří dijonská hořčice zjemněná majonézou a doplněná variací křehkých salátků a medovokoprovým dresinkem.

Zajímavým předkrmem může být i cuketový závitek plněný marinovanou fetou a sušenými rajčaty s bramborovým koláčkem s pecorinem a středomořskou omáčkou s kapary a olivami

Zajímavým předkrmem může být i cuketový závitek plněný marinovanou fetou a sušenými rajčaty s bramborovým koláčkem s pecorinem a středomořskou omáčkou s kapary a olivami

Jelikož se Petr Patočka snaží oslovit i ty nejnáročnější gurmány, nechybí samozřejmě v menu speciality snoubící českou a mezinárodní kuchyni. Tak například skvělé velouté z mořského vlka se zastřeným vajíčkem doprovází červený říční ráček a svěží citrusové víno Grillo IGT Vigneti Zabu ze Sicílie. Skvělé párování lze najít i v dalším chodu degustačního menu, kde harmonii rozehrává světle žluté Chardonnay VdP d’Oc de Côtes de Thongue s mořským ďasem s citrónovým pepřem na karotkovém pyré. Perfektní souhru ryby s vínem, které nabízí tóny pražených mandlí, květinové aroma a připomíná čerstvé exotické plody, narušuje jen zbytečná chuť zázvoru – jinak opravdu skvělé a stojí za ochutnání. Zlatým hřebem degustace, která vás zavede od moře až do tuzemských lesů, jsou absolutně fantastické jehněčí hřebínky na rozmarýnu. Ty jsou podávány s bramborami zapékanými s parmezánem a grilovanou cuketou. Francouzská klasika s českým šmrncem je pak podpořena karmínovým Coteaux du Languedoc AOC „La Clape“ Domaine Ferri Arnaud, které je tou nejlepší možnou tečkou párování, ačkoli se nabízí ještě dezert.

Panenská svíčková v pancettě podávaná se šťouchanými bramborami s pažitkou, dochucená jemnou šafránovou omáčkou

Panenská svíčková v pancettě podávaná se šťouchanými bramborami s pažitkou, dochucená jemnou šafránovou omáčkou

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.